{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osobe sa invaliditetom traže izmjenu Zakona u FBiH

17.7.2012. u 13:35
27
4
Osobe sa invaliditetom traže izmjenu Zakona u FBiH
27
Osobe sa invaliditetom traže izmjenu Zakona u FBiH
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH usvojen je u februaru 2010. godine, međutim, njegova implementacija ima i manjkavosti, a i sam Zakon ima niz nedorečenosti te se mora pokrenuti inicijativa za njegovu izmjenu kako bi bio potpuno provodiv u praksi, saopćeno je danas na konferenciji za novinare u Udruženju slijepih Kantona Sarajevo.
Mirza Jašarević iz Centra za razvoj i podršku Tuzla najavio je da će u narednih godinu dana biti provedene aktivnosti u vezi sa izradom paketa mjera vezanih za uspostavu centara za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, jer takvo što trenutno ne postoji u FBiH.

“Bez kvalitetne profesionalne rehabilitacije vrlo teško osobi sa invaliditetom možemo ponuditi kvalitetno radno mjesto”, rekao je Jašarević.

Predstavljeni su i ciljevi projekta Osobe sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada -
Zapošljavanjem do pune integracije. Koalicija od 13 organizacija i udruženja osoba sa invaliditetom pod nazivom “Mogu, hoću, znam” će organizirati obuku i prekvalifikaciju 15 osoba sa invaliditetom u oblasti ugradnje i proizvodnje solarnih kolektora.

Jašarević je rekao da će deset osoba iz te grupe dobiti i posao kod proizvođača kolektora.

Fikret Zuko iz Udruženja slijepih KS kaže da je koalicija ovih 13 udruženja do sada imala napretka u zajedničkom radu, posebno kada je u pitanju donošenje zakona koji se direktno tiče ovih osoba.

“Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u FBiH nema upravljačka tijela, menadžment se teško imenuje, tako da to otežava stvari i osobama sa invaliditetom i poslodavcima koji bi ih zaposlili. Nema još ni dvije godine kako je sve uspostavljeno, tako da ipak možemo biti zadovoljni. Zakon ima dosta nedorečenosti i na tome se treba još mnogo raditi”, rekao je Zuko.

Među pitanjima na koja zakon nije do kraja odgovorio je prikupljanje sredstava od poslodavaca u Fond.

“U Sarajevu je već zaposleno 15-ak osoba sa invaliditetom u preduzećima koja inače zapošljavaju tu populaciju. To su rezultati kojima smo zadovoljni, ali nismo zadovoljni zapošljavanjem osoba sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada”, rekao je Zuko.

Procjenjuje se da na području FBiH živi oko 250.000 osoba sa invaliditetom, a 80 posto ih je nezaposleno.

Članice koalicije “Mogu, hoću, znam” su danas potpisale i memorandum o nastavku saradnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: