{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U FBiH zaposleno 40 osoba sa 60 postotnim invaliditetom

F
26.6.2012. u 15:41
4
1
U FBiH zaposleno 40 osoba sa 60 postotnim invaliditetom
4
U FBiH zaposleno 40 osoba sa 60 postotnim invaliditetom
U prošloj godini implementacijom programa i projekata razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba s invaliditetom i dodjelom novčanog stimulansa za 23 poslodavca u Federaciji Bosne i Hercegovine zaposleno je 40 osoba s invaliditetom, pretežno srednje stručne spreme sa 60 postotnim invaliditetom i više. Dobivena poticajna sredstva poslodavci su iskoristili za prilagođavanje uvjeta rada potrebama osoba s invaliditetom i nabavku specijalne opreme i pomagala.
Također, ispostavilo se da je dodjela 850.000 KM privrednim društvima za zapošljavanje osoba s invaliditetom, za programe i projekte održivosti nivoa zaposlenosti osoba s invaliditetom, razvoj privrednih društava za zapošljavanje osoba s invaliditetom, te provođenje i unapređivanje profesionalne rehabilitacije, bio uspješan poduhvat.

S obzirom na to da je većina njih namjenski utrošila dodijeljena finansijska sredstva te uspješno implementirala ove projekte i programe, na ovaj način privredna društva postigla su svoju konsolidaciju i održala se u ovim teškim vremenima.

„Ukoliko poslodavci s područja cijele FBiH na određeni broj ukupno zaposlenih ne zapošljavaju određeni broj osoba s invaliditetom, postoji obaveza uplate posebnog doprinosa, no za sada ostaje samo nada, ali nažalost ne i mehanizam da se u ovoj pravoj državi ista lica osvijeste i primoraju da izvršavaju ovu zakonsku obavezu, te i na taj način omogući razvoj ove ustanove i dalja podrška ovoj najugroženijoj kategoriji u našem društvu“, stoji u saopćenju Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sinvaliditetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: