"Prilika za sve"
0

Za podsticaje zapošljavanja u FBiH izdvojeno 12.340.000 KM

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Federalni i kantonalni zavodi za zapošljavanje postpisali su danas sporazum o realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja "Prilika za sve". Ciljevi projekta su da omogući nezaposlenim osobama bez radnog iskustva da dobiju svoj prvi posao, podizanje konkurentnosti nezaposlenih na tržištu i sprečavanje dugotrajne nezaposlenosti.

Zavod će sufinansirati njihovo zapošljavanje kod poslodavaca ukupnim iznosom od 8.350.000 KM. Vrijeme realizacije ovog projekta je 2012. - 2013. gonina. Oni koji će moći dobiti posao u okviru ovog projekta su mladi bez radnog iskustva do 30. godine života, prijavljeni na biroe za zapošljavanje, žene bez obzira na obrazovnu strukturu i dob, demobilisani borci sa faktorom otežanog zapošljavanja, nezaposlene osobe, bez obzira na obrazovnu strukturu i dob, koje su prijavljene na evidenciju nezaposlenih najmanje 24 mjeseca te Romi bez obzira na stepen obrazovanja i godine, koji su prijavljeni na evidenciju nezaposlenih.

Osim ovog projekta, tu su još i Program sufinansiranja samozapošljavanja mladih (490.000 KM), Program zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika (1.500.000 KM) te pilot-projekt pod nazivom Sistem integriranih centara za inkubirani razvoj i konsalting (2.000.000 KM).

"Javni oglas za dodjelu ovih sredstava ćemo objaviti 9. augusta. Do tada ćemo što veći broj subjekata upoznati sa ovim programima, budući da ima i noviteta u zapošljavanju. Ukupan proces posredovanja u zapošljavanju obavljat će kantonalni zavodi za zapošljavanje i oni će biti ti koji će odobravati različite vrste projekata. Ova četiri programa su po našoj procjeni dovoljna i ovo su maksimalna sredstva koja smo mogli izdvojiti. Naša ambicija je da putem ovih projekata zaposlimo blizu 4.500 ljudi", rekao je na konferemciji za novinare Kenan Rešo, direktor Zavoda za zapošljavanje FBiH.

Osim toga, ovi programi su osmišljeni tako da prednost pri zapošljavanju daju ženama te ugroženim kategorijama stanovništva.

Na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja projekta je rečeno da će oni poslodavci za koje je utvrđeno da zapošljavaju radnike nacrno biti izuzeti iz ovih projekata, odnosno oni neće moći dobiti podsticaj za zapošljavanje. Direktor Zavoda za zapošljavanje FBiH je ustvrdio kako imaju spisak takvih privrednih subjekata.

U projekt je uključena i Federalna uprava za inspekcijske poslove koja će vršiti kontrolu rada na nacrno i time spriječiti da poslodavci koji imaju takve radnike i krše zakon, dobiju podsticaj od države.

Detaljnije informacije o projektima i procedurama za konkurisanje te ostalim detaljima od sutra će biti dostupne na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje.