BiH
5

Osobe s umanjenim sposobnostima pješačile do Crepoljskog

FENA
NVO altruista "Svjetlo" u suradnji sa planinarskim vodičem Bracom Babićem organizirala je za vikend pohod na relaciji Barice - Čavljak - Crepoljsko za članove te nevladine organizacije.

Izvršni direktor NVO "Svjetlo" Haris Čaušević kazao je da sudionici imaju pozitivne utiske te da su tokom pohoda iskazivali visok stepen solidarnosti i spremnosti da pomognu jedni drugima.

Posebno interesantna bila su im objašnjenja vodiča Babića koji ih je uz put informirao o detaljima bitnim za snalaženje u prirodi.

Taj pohod realiziran je u okviru projekta nazvanog "Zajedno, stvaramo jednake šanse, upoznajemo i volimo naš Stari Grad", koji realizira NVO altruista "Svjetlo".

Cilj tog projekta je poboljšati socijalnu uključenost osoba s umanjenim sposobnostima i građanski aktivizam.

Planirano je da u okviru projekta za 74 osobe sa i bez umanjenih sposobnosti budu realizirane 174 edukativne radionice kroz programe kao što je škola fotografije, škola ekologije, škola planinarstva, art kreativne radionice, društvene aktivnosti, te organiziraju ekološke akcije, planinarski izleti, prodajne izložbe fotografija i ručnih radova.

Ta aktivnost realizira se u okviru UNDP-ovog projekta "Jačanje lokalne demokratije/demokracije III-LOD III", koji finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć ( IPA) u iznosu od dva miliona eura.