BiH
23

Osobe s invaliditetom u Mostaru nemaju pristup skoro nijednoj javnoj ustanovi

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom čiji cilj je poboljšanje kvaliteta života ove kategorije stanovništva.

Jasna Rebac, predsjednica Udruženja "Ružičnjak" iz Mostara, u razgovoru za Klix.ba kazala je da osobe s invaliditetom moraju ravnopravno uživati sva prava koja imaju i oni bez ikakvih poteškoća, i to u oblastima zdravstvene zaštite, obrazovanja, pružanja usluga u javnim institucijama u oblasti socijalne zaštite i svim ostalim oblastima.

"UN konvencija o pravima osoba sa invaliditetom je detaljno navela koja su to prava, a BiH nije samo potpisala, već i ratificirala konvenciju. Nositelji vlasti su dužni da je primjenjuju i ugrađuju u svoja zakonska i podzakonska akta kako bi omogućili provedbu UN konvencije", kaže Rebac.

Jedan od najvećih problema osoba s invaliditetom je pristup nekoj instituciji ili stambenom objektu. UN-ova konvencija obavezala je lokalne vlasti da ne dozvole izdavanje nijedne građevinske dozvole objektu za koji nije predviđen pristup za invalide.

"Ovog trenutka u Mostaru možemo reći da su prilazi zgradama i institucijama nepristupačni. Što se tiče samih ulica i trotoara, veliki problem predstavljaju stolice i stolovi ugostiteljskih objekata, koje doslovce izbace na trotoar, a inspekcijske službe ništa ne rade po tom pitanju. Koliko ja znam, u Mostaru nema nijedan semafor sa zvučnom signalizacijom da slijepe osobe mogu preći cestu. Nepristupačnost ne podrazumijeva samo arhitektonske barijere na prilazu nekoj instituciji već, naprimjer, i visina pulta u institucijama, tako da službena osoba sa primaocem usluge može normalno komunicirati, takođe vrata WC-a određene širine i mnoge druge stvari", kaže Rebac.

Kako kaže naša sagovornica, najveći problem su ipak barijere u glavama donosilaca zakona, ali i građana.