BiH
7

Osmanović: BiH je dobila novi val raseljenih

NAP
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović kazao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria kako je BiH zbog poplava i klizišta koji su zahvatili veći dio teritorije naše zemlje, sada dobila novi val raseljenih osoba kojima će država trebati pomoći nakon smirivanja situacije.

Mnogi građani u BiH su u posljednja četiri dana ostali bez krova nad glavom, sada se nalaze u kolektivnim centrima ili na drugim lokacijama, ali država će njihove probleme trebati početi rješavati čim prije okolnosti to dozvole.

"Danas sam obišao Visoko, Kakanj, Zavidoviće, Žepče i Maglaj. Situacija je katastrofalna", rekao je Osmanović. Dodao je da je naročito teško u Željeznom Polju i Maglaju.

Osmanović kaže da sada niko nema podatke kolika je šteta izazvana poplavama, ali se boji da šteta premašuje kapacitete BiH.

"U rješavanju problema sada se moraju uključiti sve institucije, počevši od općinskih, kantonalnih, entitetskih i državnih nivoa. Nastale probleme ne može rješavati sam jedno ministarstvo već svi nivoi vlasti od općina do države", rekao je Osmanović. On je dodao da prvo treba sačekati da se situacija smiri, a onda prioritetno rješavati porodice koje su u potpunosti izgubile domove.

"Nemamo procjene kolike su nastale štete, ali se bojim da su one dosta velike", rekao je Osmanović.