{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osam godina zatvora za zločine na području Bugojna

S
25.5.2011. u 11:54
0
11
Osam godina zatvora za zločine na području Bugojna
0
Osam godina zatvora za zločine na području Bugojna
Sud BiH osudio je Enesa Handžića na osam godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Bugojna, javlja BIRN - Justice Report.
Handžić je, proglašen krivim da je kao pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade ARBiH odgovoran za upućivanje zatvorenika hrvatske nacionalnosti na kopanje rovova, te da nije kaznio podređene mu pripadnike vojne policije

Presuda izrečena nakon što je Sud prihvatio Sporazum o priznanju krivice koji je Handžić postigao sa Tužilaštvom BiH, a kojim je bila predložena kazna između pet i deset godina zatvora.

"Sud je imao u vidu da se priznanjem krivice Handžić suočio sa onim što je učinio, da je dao korisne informacije za otkrivanje istine (...) S druge strane, sud je imao u vidu da su se događaji dešavali kontinuirano nekoliko mjeseci, te da su radnje bile protiv tijela i života, kao najzaštićenijeg dobra", obrazložio je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Handžić je osuđen jer nije pokrenuo istrage ni podnio krivične prijave protiv pripadnika Vojne policije 307. brigade, koji su odgovorni za premlaćivanja i ubistva hrvatskih zatvorenika u niz objekata u Bugojnu.

"U fiskulturnoj Sali Osnovne škole 'Vojin Paleksić' u 7. i 8. mjesecu Handžić je odbravao odvođenje zatvorenika iz škole na prinudne radove u Prusac gdje im je život bio ugrožen (...) U školi su njemu podređeni pripadnici vojne policije udarali zatvorenike, a Marija Subašića i Vinka Ivkovića ubili", navodi se u presudi.

Slični događaji, kako je utvrdilo Sudsko vijeće, dešavali su se i u logoru stadiona "Iskre", salonu namještaja "Slavonija DI", garaži jedne privatne kuće, Marskističkom centru, Kulturno-sportskom centru i "BH banci".

U presudi se, kao i u postignutom sporazumu, navodi da je Handžić odobrenja za odvođenje zatvorenika na prinudne radove izdavao po ovlaštenju ratnog Predsjedništva Bugojna, te komandanata 307. brigade i Operativne grupe "Zapad".

U to vrijeme predsjednik ratnog Predsjedništva bio je Dževad Mlaćo, komandant 307. brigade Tahir Granić, a komandant Operativne grupe "Zapad" Selmo Cikotić, sadašnji ministar odbrane BiH.

Vijeće je oštećene uputilo na parnicu, a Handžiću je odredilo pritvor. U izdržavanje kazne će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 16. aprila 2007. do 19. februara 2009. godine, kada je bio pušten da se brani sa slobode uz određene mjere zabrane.

Na presudu je dozvoljena žalba, osim u pogledu sankcije, a Handžić je izrazio želju da odmah bude upućen na izdržavanje kazne.

Handžić se na priznanje krivice odlučio više od tri godine nakon što mu je počelo suđenje zajedno sa Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Senadom Dautovićem. Prema optužnici, Gasal je bio upravnik logora na stadionu "Iskra", Kukavica komandir obezbjeđenja logora, a Dautović načelnik policije u Bugojnu i komandant Objedinjene komande.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: