{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ponovo odgođena odluka o sporazumu o priznanju krivice za zločine"

F
12.5.2011. u 18:36
0
1
"Ponovo odgođena odluka o sporazumu o priznanju krivice za zločine"
0
"Ponovo odgođena odluka o sporazumu o priznanju krivice za zločine"
Sud BiH ponovo je odgodio donošenje odluke o sporazumu o priznanju krivice za zločine u Bugojnu, koju je optuženi Enes Handžić postigao s Tužilaštvom BiH kako bi određene informacije u vezi sa priznanjem krivice bile upotpunjene.
Sudsko vijeće zatražilo je od Tužilaštva da upotpuni informaciju o nestalim osobama, o čijoj sudbini su dobijeni novi podaci nakon što je Handžić dao izjavu u okviru priznanja krivice, javlja BIRN - Justice Report.

“Ni danas nismo donijeli odluku, jer je sud od tužilaštva zatražio da dopuni informaciju i ponovo stupi u kontakt s oštećenima. Zatim, uzet će se i dopunska izjava od optuženog”, rekao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Vijeće je sporazum, koji je potpisan 26. aprila, razmatralo 4. maja na sjednici zatvorenoj za javnost, ali je u srijedu 11. maja odgodilo odluku pošto je neposredno prije ročišta od Tužilaštva dobilo dokument povjerljive prirode.

O ovom dokumentu, koji nosi oznaku “tajno” raspravljano je i na današnjem ročištu, također bez prisustva javnosti.

Tužiteljica Slavica Terzić kazala je da je ta informacija dobijena provjerama na terenu, koje su uslijedile nakon Handžićeve izjave.

“Utvrdili smo da su tačne informacije koje je optuženi dao Tužilaštvu. Ove informacije su vrlo korisne, kazala je tužiteljica Terzić.

Ona je istaknula da je Tužilaštvo prvi put sada dobilo informacije gdje su stradali Jadranko Gvozden, Perica Kovačević i Nikica Miloš, kao i mjesto gdje se njihova tijela nalaze.

“Prije svjedočenja Handžića te informacije nismo imali”, rekla je Terzićeva, ne otkrivši više detalja u prisustvu javnosti.

Sporazumom o priznanju krivice predloženo je da Handžiću bude izrečena kazna zatvora između pet i deset godina.

Optužnicom, koja je izmijenjena nakon sporazuma, Handžiću je na teret stavljena odgovornost za slanje hrvatskih zatvorenika na kopanje rovova i nepreduzimanje istraga protiv pripadnika vojne policije koji su učestvovali u fizičkom zlostavljanju i ubistvima 1993. godine u Bugojnu.

Handžić je, kako je navedeno, bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade Armije RBiH (ARBiH).

Naredno ročište zakazano je za srijedu, 18. maja, kada bi Sudsko vijeće trebalo da saopći odluku da li prihvata postignuti sporazum, javlja BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: