Ratni zločini
0

Enes Handžić započeo pregovore s tužilaštvom BiH

FENA
Enes Handžić, optuženi za zločine počinjene nad Hrvatima u Bugojnu, započeo je s Tužilaštvom BiH pregovore o priznanju krivice, nakon više od tri godine suđenja u Sudu BiH, javio je BIRN - Justice Report.

Pregovore o priznanju krivice trećeoptuženog Handžića, Sudskom vijeću Suda BiH potvrdili su i tužiteljica Tužilaštva BiH i odbrana optuženog.

"Tražimo odgađanje narednog ročišta. Započeli smo pregovore o priznanju krivnje s trećeoptuženim, a od uspjeha pregovora dobrim dijelu će zavisti i prijedlog dodatnih svjedoka Tužilaštva", rekla je tužiteljica Slavica Terzić.

Tužiteljica je dodala da je potrebno vrijeme za postizanje sporazuma te da je planirano da optuženi svjedoči u ovom, kao i u drugim predmetima za ratne zločine počinjene u Bugojnu kojima još traje istraga.

Fahrija Karkin, Handžićev branilac, naveo je da se optužba i odbrana nisu danas prvi put sastali tim povodom, ali da su danas „napravili okvire“ sporazuma.

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Tužilaštva za odgađanje narednog ročišta, koje je zakazano za 27. april, ocijenivši prijedlog neprimjerenim.

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da je neprimjereno da se traži odgađanje ročišta radi sporazuma, a posebno zbog toga što Vijeće nije dobilo taj sporazum.

Handžić je zajedno s Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Senadom Dautovićem optužen za zločine počinjene tokom 1993. i 1994. godine nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a, koji su bili zatočeni u različitim objektima na području Bugojna.

Handžić je, prema optužnici, bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade ABiH, Gasal upravnik logora na stadionu „Iskra“, Kukavica komandir obezbjeđenja logora, a Dautović načelnik policije u Bugojnu i komandant Objedinjene komande.

Suđenje optuženima počelo je 6. februara 2008. godine.