BiH
55

OS BiH već devet godina dokazuju da su najbolji segment bh. društva

Piše: E. G.
Anto Jeleč i Zekerijah Osmić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Oružane snage BiH 1. decembra obilježavaju devetu godišnjicu postojanja. U ovih devet godina potvrdile su da su najorganizovaniji dio BiH društva, da su institucija koja najbolje funkcionira u državi kakva BiH jeste. To se naročito pokazalo tokom ove godine kada su OS BiH dale značajan doprinos u spašavanju ljudi i imovine u poplavama.

Povodom godišnjice formiranja OS BiH ministar odbrane Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč, istaknuli su da su OS BiH pokazale spremnost da pomognu civilnim strukturama društva u svakom pogledu i svakom momentu, u okviru svojih nadležnosti, te da su takvo što i sami građani prepoznali naročito tokom ove godine.

Tokom teškog vremena za našu zemlju, kada su vodene bujice nosile i porušile mnoge domove, OS BiH su spasile više od 6.000 civila. Bh. društvu su na raspolaganje stavile svoje ljudske i materijalne kapacitete.

"Pripadnici Ministarstva odbrane i OSBiH su pokazali visok nivo odgovornosti, spremnosti i obučenosti, sa velikim brojem primjera lične hrabrosti, požrtvovanja i potpune posvećenosti izvršavanju zadataka i misije", istaknuo je ministar.

OS BiH i Ministarstvo u proteklom periodu su uradili ogroman posao na uništavanju viškova naoružanja i municije. Tačnije, uništeno je oko 1.000 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava, čime je ukupna količina smanjena na 16.000 tona, dok je još uvijek preostalo 40.000 komada naoružanja. Planirano je da se viškovi riješe do 2020. godine, pojasnio je ministar.

Pripadnici OS BiH u proteklim godinama su učestvovali i veoma uspješno odradili posao u mirovnim misijama u više zemalja. U nekima se još uvijek nalaze i predstavljaju našu zemlju u najboljem svjetlu.

OS će u decembru primiti prvu generaciju od 29 mladih oficira i oficirki iz građanstva u početnom činu potporučnika, koji su nakon procesa odabira završili jednomjesečnu obuku i koji će prve profesionalne ugovore u OS BiH. Ministar je istaknuo kako OS zadovoljavaju sve standarde NATO-a i u ovom pogledu podmlađivanja. Još jednom je istaknuta generalno opredjeljenost ulaska u NATO.

BiH još uvijek, kako je poznato, ne može pokrenuti Nacionalni godišnji program, iako je u MAP pozvana 2010. godine u Talinu, a sve zbog nekniženja perspektivne vojne lokacije. Međutim, Ministarstvo i OS prave pomake i napreduju tamo gdje mogu.

General-pukovnik Jeleč je istaknuo da su tokom poplava OS BiH dostavile stanovništvu više od 123 tone pitke vode i više od jedne tone hrane iz rezervi OS BiH, da su izvršile dekontaminaciju 108 objekata, više od 24.000 civilnih osoba i više od milion kvadratnik metara različitih zemljišnih površina. Uklonili su 396 različitih komada NUS-a...

"Ističem da su sveukupni troškovi angažiranja resursa OS BiH za vrijeme poplava iznosili oko 1,2 miliona KM. Smatram da efekti našeg angažiranja višestruko i značajno prevazilaze uložena sredstva, a za dobrobit stanovništava, lokalnih zajednica i cijele BiH. Sa ponosom možemo reći, a to i ostvareni rezultati na terenu pokazuju, da su OS BiH svojim djelovanjem značajno doprinijele ukupnom stabiliziranju situacije i sprečavanju još većeg broja ljudskih žrtava i materijalnih šteta", kazao je Jeleč.

OS BiH su tokom 2014. godine nastavile sa kontinuiranim procesom individualne i kolektivne obuke pojedinaca, postrojbi i zapovjedništava u skladu sa odobrenim Godišnjim planom obuke (GPO) OS BiH, kazao je, između ostalog, Jeleč.

U značajnoj mjeri OS BiH su u godini na izmaku koristile svoje resurse za pomoć stanovništvu. Inače, trenutno raspolažu sa osam operativnih helikoptera (četiri helikoptera iz sastava Mi-8 i to: 2 Mi-8T i 2 Mi-8 MTV, sa ukupnim resursom oko 110 sati, dva helikoptera UH-1H sa ukupnim resursom 25 sati, te dva helikoptera Gazela).

Povodom devete godišnjice održane su danas svečanosti u Tuzli i Mostaru gdje je izvršeno i postrojavanje pripadnika OS BiH.