|

Dan Oružanih snaga BiH: Postrojavanje i vojna vježba u kasarni u Rajlovcu

Dan Oružanih snaga BiH: Postrojavanje i vojna vježba u kasarni u Rajlovcu
86
Piše: E. G.
1.12.2014. u 13:24
22
komentara
86

dijeljenja
1/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/12 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Oružane snage BiH danas obilježavaju devetu godišnjicu postojanja. Tim povodom je upriličena vojna vježba, postrojavanje vojnika i dodjela nagrada nazaslužnijima u protekloj godini. Svečanost je upriličena u kasarni Rajlovac kod Sarajeva.
Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč i ovom je prilikom, kao i ministar odbrane Zekerijah Osmić, istaknuo da su Oružane snage u protekloj godini sve povjerene zadatke uradile krajnje profesionalno i odgovorno, počevši od pomoći civilnim strukturama tokom poplava do zadataka u mirovnim misijama.

Oružane snage su zajedno sa međunarodnim institucijama i partnerima nastavile uspješno uništavanje viškova municije i naoružanja te su značajno unaprijedili stepen sigurnosti na lokacijama gdje su skladišta.

"Za OS BiH je u ovoj godini posebno bilo važno to što smo pomogli stanovništvu tokom poplava. OS su bile angažirane na teritoriji 46 općina tokom poplava širom naše zemlje. Prvenstveno smo spašavali živote i materijalna dobra. U tome smo na najteži mogući način testirali našu spremnost", istaknuo je Jeleč.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH je istaknuo da su OS BiH opredijeljene ka daljnjem usavršavanju i podmlađivanju na opću dobrobit cijelog društva i ugleda zemlje u svijetu.

Ministar odbrane Zekerijah Osmić je uz čestitku pripadnicima Oružanih snaga kazao da svaka nova godišnjica OS pokazuje da to nije samo njihov praznik, već sve više postaje i praznik svih građana BiH.

Osmić je pohvalio angažman OS kako u prirodnim katastrofama koje su zadesile našu zemlju, tako i njihov angažman u mirovnim misijama.

"Naš cilj i opredjeljenje je da ispunimo sve uvjete da BiH što prije postane punopravni član NATO-a i EU. Pri tome naše OS dostižu i postižu napredak u svim oblastima odbrambenog sistema", rekao je Osmić.

Nakon svečanog postrojavanja i obraćanja zvaničnika, čemu su prisustvovale brojne zvanice, predstavnici domaćih institucija, međunarodne zajednice, vjerskih institucija i diplomatskog kora, najzaslužnijima iz OS i Ministarstva odbrane dodijeljena su i priznanja.

"Put u NATO neće biti lak. Mi smo brojnošću i opremljenošću male OS, ali sposobnošću, hrabrošću i požrtvovanjem želimo pripadati najboljima. Vi učestvujete u operacijama mira u svijetu, pobjeđujete elementarne nepogode i zbog toga sam ponosan na vas. Vi najbolje pokazujete da se u OS isplati ulagati. Vi zaslužujete bolju opremljenost, modernizaciju, ulaganje u vaše obrazovanje... Vi ste potrebni BiH", kazao je ministar obraćajući se vojnicima i njihovim pretpostavljenima.

Nakon toga za prisutne zvanice i medije pripadnici OS BiH su izveli pokaznu vježbu izvlačenja povrijeđenih vojnika te njihovo deportovanje vojnim helikopterima.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...