{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OS BiH djeluju u najugroženijim područjima koja su zahvaćena poplavama

F
15.5.2014. u 18:55
39
13
OS BiH djeluju u najugroženijim područjima koja su zahvaćena poplavama
39
OS BiH djeluju u najugroženijim područjima koja su zahvaćena poplavama
Foto: Anadolija
Nakon što je Predsjedništvo BiH ovlastilo ministra odbrane Zekerijaha Osmića da po potrebi civilnih organa angažuje Oružane snage BiH u područjima zahvaćenim poplavama, Oružane snage BiH trenutno djeluju u najugroženijim područjima sa helikopterima, ljudstvom, čamcima, kamionima, osiguravanjem nasipa i drugih resursa.
S obzirom na to da je primarni zadatak bio spašavanje ljudskih života, tokom današnjeg dana, helikopterskim akcijama u Šekovićima je spašeno 12 ljudi, od toga je šestoro djece, a u općini Doboj-jug prevezeno je šest pacijenata na hemodijalizu. U Maglaju je spašeno osam ljudi i troje djece.

Isti helikopter je pruzeo čamce sa spašenim ljudima i prebacio ih na sigurno područje.

U poslijepodnevnim satima helikopterskim akcijama se spašava ugroženo stanovništvo na području Doboja (u Topčić polju, Maglaju, Mravićima, Usori), nakon čega isti helikopter treba da djeluje u području Šekovića.

U rejonu Maglaja djeluju helikopteri koji su uzletjeli sa heliodroma iz Banje Luke (dvije Gazele i jedan UH-1), koji su manjeg kapaciteta i koji su imali intervencije u području Maglaja i Doboja.

Ostali resursi Oružanih snaga BiH djeluju u punom kapacitetu na pomoći ugroženom stanovništvu i djeluju u skladu sa propisanim procedurama.

Osim toga, pripadnici Oružanih snaga BiH su angažovani na području općine Doboj gdje pomažu u pravljenju nasipa od pijeska, a angažovan je tim Inžinjerijskog bataljona OSBiH, čamci i druga oprema.

Pripadnici OSBiH su u toku današnjeg dana bili angažovani na evakuaciji stanovništva i spašavanju materijalnih dobara i u Zenici, Bijeljini, Maglaju, Žepču, Živinicama, Zvorniku, Sarajevu, Janji.

U ovima akcijama je bilo angažovano više od 320 pripadnika Oružanih snaga BiH, pet helikoptera, 25 vozila, 14 čamaca, jedan utovarivač i jedno sanitetsko motrno vozilo.

Iz Maglaja je do sada evakuisano 35 civila. U toku je evakuacije jedne porodice iz općine Doboj-jug sa krova kuće i jednog broja osoba u Šekovićima.

Akcije na spašavanju civilnog stanovništva se nastavljaju, uz iznimne napore pripadnika Oružanih snaga BiH i u veoma teškim vremenskim uslovima, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: