{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OS BiH djeluju u najugroženijim područjima koja su zahvaćena poplavama

F
15.5.2014. u 18:55
39
13
OS BiH djeluju u najugroženijim područjima koja su zahvaćena poplavama
39
OS BiH djeluju u najugroženijim područjima koja su zahvaćena poplavama
Foto: Anadolija
Nakon što je Predsjedništvo BiH ovlastilo ministra odbrane Zekerijaha Osmića da po potrebi civilnih organa angažuje Oružane snage BiH u područjima zahvaćenim poplavama, Oružane snage BiH trenutno djeluju u najugroženijim područjima sa helikopterima, ljudstvom, čamcima, kamionima, osiguravanjem nasipa i drugih resursa.
S obzirom na to da je primarni zadatak bio spašavanje ljudskih života, tokom današnjeg dana, helikopterskim akcijama u Šekovićima je spašeno 12 ljudi, od toga je šestoro djece, a u općini Doboj-jug prevezeno je šest pacijenata na hemodijalizu. U Maglaju je spašeno osam ljudi i troje djece.

Isti helikopter je pruzeo čamce sa spašenim ljudima i prebacio ih na sigurno područje.

U poslijepodnevnim satima helikopterskim akcijama se spašava ugroženo stanovništvo na području Doboja (u Topčić polju, Maglaju, Mravićima, Usori), nakon čega isti helikopter treba da djeluje u području Šekovića.

U rejonu Maglaja djeluju helikopteri koji su uzletjeli sa heliodroma iz Banje Luke (dvije Gazele i jedan UH-1), koji su manjeg kapaciteta i koji su imali intervencije u području Maglaja i Doboja.

Ostali resursi Oružanih snaga BiH djeluju u punom kapacitetu na pomoći ugroženom stanovništvu i djeluju u skladu sa propisanim procedurama.

Osim toga, pripadnici Oružanih snaga BiH su angažovani na području općine Doboj gdje pomažu u pravljenju nasipa od pijeska, a angažovan je tim Inžinjerijskog bataljona OSBiH, čamci i druga oprema.

Pripadnici OSBiH su u toku današnjeg dana bili angažovani na evakuaciji stanovništva i spašavanju materijalnih dobara i u Zenici, Bijeljini, Maglaju, Žepču, Živinicama, Zvorniku, Sarajevu, Janji.

U ovima akcijama je bilo angažovano više od 320 pripadnika Oružanih snaga BiH, pet helikoptera, 25 vozila, 14 čamaca, jedan utovarivač i jedno sanitetsko motrno vozilo.

Iz Maglaja je do sada evakuisano 35 civila. U toku je evakuacije jedne porodice iz općine Doboj-jug sa krova kuće i jednog broja osoba u Šekovićima.

Akcije na spašavanju civilnog stanovništva se nastavljaju, uz iznimne napore pripadnika Oružanih snaga BiH i u veoma teškim vremenskim uslovima, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: