BiH
1

Prioritet saniranje nasipa na Kopanici kod Orašja

SRNA
Orašje
Orašje
Saniranje nasipa na Kopanici kod Orašja najkritičnija je lokacija na kojoj su danas djelovali helikopteri Oružanih snaga BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Nakon instaliranja čelične konstrukcije na nasip koji je probila Sava, postavljaju se balvani i vreće sa pijeskom da bi se zaustavilo izlivanje rijeke u okolna naselja, navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, koji je prisustvovao ovim operacijama, kaže da helikopteri neće otići, dok nasip ne bude saniran.

On je ohrabrio pripadnike Oružanih snaga BiH i stanovništvo Posavine da nastave aktivnosti na saniranju posljedica.

Pripadnici Oružanih snaga BiH pružali su danas pomoć u evakuaciji stanovništva u 11 opština, pri čemu je bilo angažovano četiri helikoptera, vipe od 1.500 vojnih lica, veliki broj inžinjerijskih mašina, agregati, poljske kuhinje i cisterne.

Uporedo sa tim radilo se i na smještaju evakuisanih civila, tako da je u kasarnama u Dubravama, Zenici, Bijeljini i Doboju smješteno oko 300 civila, dok je u kasarni u Semizovcu pripremljen smještaj za 150 civila.

"Za sve njih je organizovan smještaj u čvrstim objektima, a vrši se i priprema i distribucija hrane i vode", navodi se u saopštenju.

Medicinsko osoblje Oružanih snaga BiH, zajedno sa medicinskim timovima lokalnih domova zdravlja, konstatno brine o zdravlju evakuisanih građana, među kojima je 30 odsto djece.

Jedinice Oružanih snaga BiH najviše su bile angažovane na području Bijeljine, Orašja, Šamca, Brčkog, Maglaja, Doboja i Žepča, a akcija spašavanja ugroženog stanovništva se nastavlja.