BiH
4

Počela helikopterska akcija zatvaranja nasipa u Kopanicama

Anadolija
Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počeli su helikoptersku akciju na zatvaranju probijenog nasipa na rijeci Savi na lokaciji Kopanice kod Orašja, gdje voda i dalje prodire.

U pripremi je postavljanje pontonskih mostova u Žepču, Brčkom i Bijeljini, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Timovi ABHO (atomsko-biološko-hemijske odbrane) Oružanih snaga BiH na terenu pomažu u sanaciji terena nakon povlačenja vode. A, trenutno su najugroženije opštine Šamac, Domaljevac, Brčko, Orašje, a jedan dio pripadnika OS BiH je danas upućen u Odžak.

"U poplavljenim područjima, kako onim koji su još uvijek pod vodom, tako i u onim gdje se voda povukla ili je u povlačenju, potrebno je da se hitno poduzmu sve mjere zaštite od posljedica po zdravlje ljudi usljed velikog broja uginulih životinja, fekalija i raznih vrsta otpada koje ostaje nakon povlačenja vode. U tom smislu sve nadležne civilne strukture trebaju da poduzmu adekvatne mjere i da  bez odlaganja angažiraju sva rasploživa sredstva na uklanjanju svih vrsta opasnosti koje prijete zdravlju stanovništva koje se nalazi na ugroženim područjima, kao i angažiranom ljudstvu koje radi na spašavanju stanovništva", navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Pripadnici OS BiH su i jutros u rejonu Bijeljine, kao i u svim opštinama na kojima smo do sada djelovali Maglaj, Doboj, Brčko, Šamac, Orašje, Brod, Sanski Most, Zenica, Tuzla, Semizovac, Prijedor, Žepče, Banja Luka…

Sve cisterne Oružanih snaga su na terenu, na raspolaganju je osam helikoptera, na terenu je 1.500 vojnika, ne uzimajući u obzir one koji vrše utovar i istovar humanitarne pomoći, kao i one koji logistički pomažu pripadnike OS BiH na terenu.