BiH
0

Oružane snage pomažu pri ekshumacijama u Tomašici i Buća Potoku

Klix.ba
Tužilaštvo BiH intenziviralo je aktivnosti te osiguralo pojačanje u tehničkim i ljudskim kapacitetima na ekshumacijama koje se vrše na lokalitetu Tomašica kod Prijedora i deponije u sarajevskom naselju Buća Potok.
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o angažovanju mehanizacije Oružanih snaga BiH radi ubrzanja ekshumacija, a Tužilaštvo BiH će težiti da potpiše Protokol o saradnji i angažovanju Oružanih snaga i u drugim predmetima ekshumacija.

Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH

Na ovaj način također će se ostvariti racionalnije korištenje sredstava, te će značajna sredstva ostati u budžetu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.

Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH

Na lokalitetu Tomašica planira se angažiranje dodatnog velikog bagera, kamiona i agregata, a na lokalitetu Buća Potok, postojećoj, sada angažiranoj mehanizaciji, planira se dodati još jedan bager i veliki kamion potreban za odnošenje velikih količina zemlje.

Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH

Na lokalitetu Tomašica uskoro će biti angažiran i rendgen, koji će omogućiti brži pregled tijela radi pronalaženja ostataka puščanih zrna i metalnih predmeta kojima su usmrćene žrtve ratnih zločina, a koji se koriste kao dokazi u predmetima ratnih zločina.

Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH

Na lokalitetu Buća Potok do sada je iskopana zemlja do dubine od oko 27 metara, a radovi se intenzivno nastavljaju, prema dubini 30-35 metara, na kojoj bi se, prema prikupljenim saznanjima, mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti sa područja Sarajeva.

Na lokalitetu Buća Potok rade se iskopavanja na četiri dodatne lokacije, za koje prema satelitskim snimcima, postoji vjerovatnoća da bi se tu također mogla nalaziti tijela žrtava.