Sjetili se nakon 550 godina
0

Originalna Isa-begova Vakufnama prvi put pred Sarajlijama

Piše: A. Panjeta
Sa press konferencije (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com) (Foto: A. P./Klix.ba)
Živanović: "Muzej opsade treba postati institucija u kojoj će se učiti o miru i nenasilju" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Povodom 550. rođendana grada Sarajeva kao urbane sredine, Sarajlije će prvi put imati priliku vidjeti originalni prvi prepis Isa-begove Vakufname koja, kako je kazala direktorica Muzeja Sarajeva Amra Mađarević, predstavlja rodni list Sarajeva.

Kao što je slučaj sa većinom za bh. državnost bitnih dokumenata, koji su, ili izgubljeni, ili se nalaze van BiH, tako je i prva Vakufnama izgubljena, ali u Gazi Husrev-begovoj biblioteci se čuvaju dva originalna prepisa iz tog perioda, koji su uloženi u sudske spise, odnosno sudski sidžil sarajevskog kadije i sidžil vakufnama. Kako su u to vrijeme rađeni zvanični prepisi dokumenata, prepis koji će biti izložen praktično ima snagu originalnog dokumenta.

"Poznato je da su u to vrijeme za sve dokumente rađeni zvanični prepisi. Gazi Husrev-begova biblioteka nam je ustupila ovaj vrijedan dokument, koji će prvi put biti javno predstavljen. Radi se o jednom od najznačajnijih dokumenata za historiju Sarajeva", kazala je Amra Mađarević na press konferenciji povodom predstavljanja programa obilježavanja 6. aprila, 550 godina od osnivanja Sarajeva, 67 godina od oslobođenja Sarajeva od fašizma i 20 godina od početka najduže opsade grada u modernoj historiji.

Na naš upit zbog čega taj toliko bitan dokument, osim kao kopija u Muzeju Sarajeva, nikada nije izložen u svom originalnom izdanju, nije bilo preciznog odgovora. Jednostavno, izgleda da se niko nije sjetio.

"Radi se o osjetljivom dokumentu koji se mora držati u posebnim uslovima i svako izlaganje vanjskim uslovima može biti štetno", ponudila je dio pojašnjenja Mađarević. S obzirom na to da se takvim dokumentima, gdje postoji interes, mogu izraditi prostori s posebnim uslovima, kakav je slučaj sa originalnom Sarajevskom Hagadom koja se u posebnim prilikama već nekoliko puta mogla vidjeti u Zemaljskom muzeju, očito je da za prikazivanje tako bitnog dokumenta nije bilo dovoljno interesa.

Program obilježavanja 6. aprila ove godine je prilično opsežan, i ponudit će niz kulturnih, sportskih i drugih sadržaja. Između ostalog, održat će se izrazito jak rukometni turnir na kojem će, uz reprezentaciju BiH, u najjačem sastavu učestvovati i reprezentacije Italije i Crne Gore, održat će se Sarajevo Guitar Fest, promocija proširenog izdanja Rječnika sarajevskog žargona, program East West centra Sarajevska crvena linija, a bit će promovisan i projekt "Muzej opsade Sarajeva".

"Taj muzej je bitan iz mnogo razloga, a jedan od njih je da bude vid životne edukacije, da prodrma one koji zagovaraju teze da se ovdje vodio građanski rat, ili poput Dobrice Ćosića koji tvrdi da je riječ o vjerskom ratu. Muzej opsade će predočiti činjenice i svako će moći sam zaključiti zašto su se dogodile Olga i Suada, zašto su se dogodile Markale, zašto je gorjela Vijećnica... Bit će ponuđene činjenice, a ne zaključci i propaganda", kazao je Jovan Divjak, direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH i član Konzorcija Projekta, dodajući kako će u muzeju biti prikazan heroizam građana, žena, djece i onih koji su branili grad.

Do realizacije izgradnje Muzeja opsade, koji bi trebao biti na lokaciji Hastahane na Marijin-Dvoru, 5. aprila će biti pokrenut virtuelni Muzej opsade koji će, kako je kazao drugi član Konzorcija Dino Mustafić, prikazati umijeće preživljavanja i biti ne samo podsjećanje na prošlost, već i investiranje u budućnost.

Ove godine će u okviru obilježavanja 6. aprila biti upriličen i program za djecu, a kako je kazao koordinator dječijeg programa Nedžad Merdanović djeca će se moći zabaviti i edukovati na velikoj zabavi na Trgu Oslobođenja, te "radovati uz predstavu Djevojčica sa šibicama". Nije mogao pojasniti kojim povodom će se djeca radovati priči u kojoj se djevojčica na kraju smrzne.

U bogat program će se uklopiti i okupljanje ratnih fotografa i novinara, koji su pokrivali opsadu Sarajeva, i promocija fotomonografije koju su sami izdali kao poklon Sarajevu, mladi će se moći zabaviti na "Valter Partyju" u Slogi...

"Mnogo je kvalitetnog sadržaja kojim ćemo obilježiti ovaj značajan datum. Sarajevo će, osim brojnih sadržaja, ugostiti i brojne delegacije gradova, kao što su Konya, Zagreb i Vukovar, a posebno bitan segment je priča o Muzeju opsade koji treba postati institucija grada u kojoj će svi učiti o miru i nenasilju", kazao je Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika Sarajeva.