|

Izložba o opkoljenom Sarajevu uz grah i jela po ratnom receptu

Izložba o opkoljenom Sarajevu uz grah i jela po ratnom receptu
0
S
Piše: Nedim Grabovica
26.2.2012. u 14:20
52
komentara
0

dijeljenja
1/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
2/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
3/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
4/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
5/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
6/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
7/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
8/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
9/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
10/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
11/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
12/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
13/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
14/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
15/15 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
U okviru "Sedmice otvorenih vrata", danas je u Historijskom muzeju BiH održana manifestacija u kojoj su se uposlenici i prijatelji muzeja obratili javnosti s ciljem spašavanja ove ustanove, a u fokusu je bila izložba "Opkoljeno Sarajevo", uz sjećanje na načine preživljavanja tokom agresije.
Postavljanjem transparenata sa parolama "Solidariši se, ugrij muzej", "Kocka je (od)bačena", "Ovo je i tvoj muzej" i "Opasnost od rušenja" na zgradi Historijskog muzeja BiH, uposlenici, ali i prijatelji muzeja, obratili su se javnosti s ciljem spašavanja ove ustanove.

Nakon toga, prisutni su unutar muzeja popili kafu, te gatali iz fildžana, kao u ratnim danima, da li će propasti Historijski muzej. Centralni dio manifestacije odnosio se na izložbu opkoljenog Sarajeva, ali i evociranje raznih uspomena iz ratnog perioda.

I posjetioci su imali priliku učestvovati u cijeloj manifestaciji pričajujći svoje dogodovštine iz ratnog perioda, dok su mnogi probali i ratni grah te druga jela po receptima iz opkoljenog Sarajeva.

"Željeli smo javnosti pokazati javnosti svakodnevni život Sarajlija tokom opsade 1992 – 1995. godine, ali i između sebe podijeliti uspomene. Današnji dan organizirali smo u saradnji sa festivalom Sarajevska zima", kazala nam je Elma Hašimbegović, viša kustosica Historijskog muzeja.

Ibrahim Spahić, direktor Sarajevske zime, istakao je kako je cilj cijele manifestacije biti svjestan odgovornosti institucija kao što je ovaj muzej.

"Ako je u opsadi u ratu bilo važno biti dio jedne priče o preživljavanju, onda je danas višestruko važnije sačuvati ove muzeje i druge kulturne institucije. Ova postavka je izuzetna važnost za grad Sarajeva i ona će se još dugo dugo nadopunjavati", naglasio je Spahić.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...