UNHCR
0

Organiziran oproštajni prijem u čast Naveeda Hussaina

FENA
Predstavnici diplomatskog kora u BiH, bh. vlasti i međunarodne zajednice, prisustvovali su sinoć oproštajnom prijemu organiziranom u čast predstavnika UNHCR-a u BiH Naveeda Hussaina čiji se mandat u BiH bliži kraju.

Ovo je bila i prilika da se, istakao je Hussain, zahvali partnerima iz Vlade i članovima međunarodne zajednice na bliskoj saradnji sa UNHCR-om u okviru koje su pružali podršku izbjeglicama, raseljenim osobama, povratnicima i apatridima.

Tokom protekle četiri godine, Hussain je uspješno predvodio misiju UNHCR-a zahtijevajući od Vlade da poveća podršku koju pruža raseljenim osobama, tražiteljima azila i izbjeglicama.

Tokom ovog perioda, UNHCR je ostvario značajan doprinos smanjenju broja raseljenih osoba, kao i usvajanju revidirane Strategije za implementaciju Aneksa VIIDejtonskog mirovnog sporazuma kojom će se iznaći trajna rješenja za preostale raseljene osobe i povratnike.

U oproštajnom govoru Hussain je zahvalio lokalnim vlastima na konstantnim naporima koje ulažu u okončavanje problema raseljenosti u ovoj zemlji.

  • Mi zahvaljujemo vlastima na posvećenosti rješavanju problema s kojima se suočavaju raseljene osobe. UNHCR je u BiH prisutan od 1991. godine. Iako se misija promijenila tokom godina, potreba za rješavanjem problema raseljenosti i dalje postoji, naveo je Hussain.

Dodao je da sve vodi ka iznalaženju rješenja za ugrožene kategorije stanovništva.

  • Bit ću veoma sretan čovjek gdje god da budem kada se ista i iznađu, rekao je Haussain, saopćeno je iz UNHCR-a.