{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Zatvoriti kolektivne centre

F
28.9.2011. u 18:38
0
4
OHR: Zatvoriti kolektivne centre
0
OHR: Zatvoriti kolektivne centre
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, njegov prvi zamjenik Roderick Moore, predstavnik UNHCR-a u BiH Naveed Hussain, ambasadori Kanade, Francuske i Velike Britanije te predstavnici drugih ambasada zemalja članica Upravnog odbora posjetili su danas povratnike i interno raseljene osobe u naseljima Gornja Bočinja, Johovac i Tešanj u Srednjoj Bosni.
Inzko je ovom prilikom izjavio da je nezavršeni posao izmještanja raseljenih osoba iz kolektivnih centara u vlastite domove moguće okončati implementacijom Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII, koju su prošle godine usvojile vlasti u BiH.

Predstavnik UNHCR-a u BiH Naveed Hussain rekao je da je ova inicijativa prilika da se Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira pokaže "da je moguće riješiti problem raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini združenim naporima vlasti na svim nivoima u zemlji i kontinuiranim angažmanom međunarodne zajednice".

U Bočinji i Johovcu ambasadori su se susreli sa povratničkim porodicama iz reda hrvatskog i srpskog naroda i razgovarali o socijalno-ekonomskim izazovima sa kojima se suočavaju, uključujući oštećenu infrastrukturu, nepostojanje prilika za zapošljavanje i neadekvatan pristup javnim uslugama.

- Povratnici i oni koji još čekaju na stalni dom u BiH su mikrokozmos bosanskohercegovačkog stanovništva u cjelini, rekao je Inzko.

Dodao je da bi oni imali bolju šansu da riješe ozbiljne ekonomske izazove da postoji bolje financiranje javnih usluga, da su bolje organizirane, i da je politički fokus stavljen na pitanja koja su građanima važna.

Nakon Bočinje i Johovca, ambasadori su posjetili bošnjačke porodice koje žive u kolektivnom centru u Tešnju i koje su suočene sa akutnim psihološko-socijalnim, medicinskim i ekonomskim teškoćama.

Šesnaest godina nakon rata, skoro 8.600 ljudi još živi u 159 kolektivnih centara širom BiH, od kojih mnogi ne zadovoljavaju ni osnovne potrebe, kao što su tekuća voda, grijanje i električna energija, saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: