Iz centara u Bratunacu i Doboju
0

Izbjeglice i raseljeni će pred zgradu Vlade RS-a

FENA
Zgrada Vlade RS-a
Zgrada Vlade RS-a
Više od 100 porodica izbjeglih iz Federacije BiH, koji se još nalaze u alternativnim centrima u Bratuncu i Doboju, najavili su proteste pred Vladom Republike Srpske, ako u roku od 10 dana resorno ministarstvo ne ponudi rješenje za njihov trajni smještaj.

Radi se o osobama koje već oko 20 godina žive u kolektivnim centrima na području Bratunca, Zvornika, Srebrenice, a tvrde da nemaju gdje da se vrate, niti imaju gdje da ostanu.

U ovim kolektivnim centrima u RS-u već je zabilježeno i nekoliko samoubistava.

“Ako demobilisani borci, izbjegla i raseljena lica izvrše osam samoubistava u Bratuncu i Srebrenici u prošloj godinji, o čemu pričamo? I danas nas pojedinci mole da im donesemo komad hljeba ili damo dvije marke da kupe hljeb", ogorčen je predsjednik Regionalnog udruženja za raseljena lica zeničke regije Uroš Nedić.

Od sutrašnjen sastanka s načelnicima općina Doboj i Bratunac i građanima korisnicima alternativnog smještaja zavisi da li će biti dogovora ili im slijedi dolazak u Banju Luku.

Iz resornom ministarstva i Vlade poručuju samo da su svjesni u kojoj se poziciji nalaze ove kategorije stanovništva, ali i tvrde da jedan broj lica odbija ponuđeni smještaj i ostaje u kolektivnim centrima.

“Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS nastojat će da najugroženijim korisnicima alternativnog smještaja jednokratno pomogne za ovu godinu, dok je za trajno rješavanje ovog problema u narednoj godini potrebno raditi na izmjenama Zakona o izbjeglim i raseljenim licima”, kaže pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Drago Vuleta.

Nakon sastanka s predstavnicima Saveza udruženja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika RS on je rekao da je ove godine iz budžeta izdvojeno svega sedam miliona KM, iako je ranije bilo i 25 miliona za rješavanje pitanja alternativnog smještaj.