{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Halilović: BiH ima iskustva u zaštiti izbjeglica i osoba bez državljanstva

F
7.12.2011. u 14:57
0
1
Halilović: BiH ima iskustva u zaštiti izbjeglica i osoba bez državljanstva
0
Halilović: BiH ima iskustva u zaštiti izbjeglica i osoba bez državljanstva
Suočena s ogromnim problemom raseljavanja svojih državljana u posljednje dvije decenije, ali isto tako kao zemlja koja je prihvatila veliki broj izbjeglica iz drugih zemalja, posebno susjednih, dugi niz godina Bosna i Hercegovina poduzima značajne napore da bi razvila procedure i mjere zaštite izbjeglica i osoba bez državljanstva.
Ovo je kazao ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović danas u Ženevi na ministarskoj sesiji, koju je organizirao UNHCR povodom obilježavanja 60. godišnjice Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. godine i 50. godišnjice Konvencije o smanjivanju broja osoba bez državljanstva iz 1961. godine.

Ministar Halilović je na konferenciji, kojoj prisustvuju delegacije 150 zemalja članica UN-a, agencija UN-a i posmatrača, te državna sekretarka SAD-a Hillary Clinton, rekao da BiH ima posebno dobra iskustva u "pogledu rješavanja pristupa pravima, kao što su povrat imovine i stanarskih prava, uključujući i druga srodna prava“ te je uvijek isticana kao dobar primjer u regionu i šire i spremna je ta iskustva i znanja podijeliti s drugim državama.

"Kao dio naših stalnih napora na osiguravanju trajnih i održivih rješenja za izbjeglice i raseljene osobe na državnom i regionalnom nivou, BiH je uspostavila blisku saradnju s vladama Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a uz vodstvo i podršku UNHCR-a, naša saradnja počinje davati rezultate", kazao je Halilović, navodeći da će u aprilu 2012. godine, na donatorskoj konferenciji koja će biti organizirana u Sarajevu, biti predstavljen zajednički regionalni program.

Dodao je da će BiH na donatorskoj konferenciji paralelno predstaviti i svoje preostale potrebe za provedbu Sporazuma o izbjeglicama i raseljenim osobama - Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Donatori bi u Sarajevu trebali osigurati više od 500 miliona eura za rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih osoba u regionu, od čega će 101 milion eura pripasti BiH.

Ovim sredstvima će biti riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, odnosno 600 porodica (1.700 osoba) koje žive u kolektivnim centrima ili privatnom smještaju, 2.400 porodica (5.000 osoba) koje spadaju u ranjivu kategoriju povratnika u BiH i Hrvatsku, te 2.400 porodica (7.000 osoba) koje spadaju u kategoriju raseljenih osoba izvan kolektivnih centara u BiH.

Ministar Halilović je podsjetio da je BiH ratificirala Konvenciju o statusu izbjeglica iz 1951. godine i prateći Protokol iz 1967. te da je BiH odlučna pristupiti Konvenciji o smanjenju broja osoba bez državljanstva, saopćeno je iz Halilovićevog kabineta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: