Konvencija o izbjeglicama
0

Halilović: BiH ima iskustva u zaštiti izbjeglica i osoba bez državljanstva

FENA
Suočena s ogromnim problemom raseljavanja svojih državljana u posljednje dvije decenije, ali isto tako kao zemlja koja je prihvatila veliki broj izbjeglica iz drugih zemalja, posebno susjednih, dugi niz godina Bosna i Hercegovina poduzima značajne napore da bi razvila procedure i mjere zaštite izbjeglica i osoba bez državljanstva.

Ovo je kazao ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović danas u Ženevi na ministarskoj sesiji, koju je organizirao UNHCR povodom obilježavanja 60. godišnjice Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. godine i 50. godišnjice Konvencije o smanjivanju broja osoba bez državljanstva iz 1961. godine.

Ministar Halilović je na konferenciji, kojoj prisustvuju delegacije 150 zemalja članica UN-a, agencija UN-a i posmatrača, te državna sekretarka SAD-a Hillary Clinton, rekao da BiH ima posebno dobra iskustva u "pogledu rješavanja pristupa pravima, kao što su povrat imovine i stanarskih prava, uključujući i druga srodna prava“ te je uvijek isticana kao dobar primjer u regionu i šire i spremna je ta iskustva i znanja podijeliti s drugim državama.

"Kao dio naših stalnih napora na osiguravanju trajnih i održivih rješenja za izbjeglice i raseljene osobe na državnom i regionalnom nivou, BiH je uspostavila blisku saradnju s vladama Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a uz vodstvo i podršku UNHCR-a, naša saradnja počinje davati rezultate", kazao je Halilović, navodeći da će u aprilu 2012. godine, na donatorskoj konferenciji koja će biti organizirana u Sarajevu, biti predstavljen zajednički regionalni program.

Dodao je da će BiH na donatorskoj konferenciji paralelno predstaviti i svoje preostale potrebe za provedbu Sporazuma o izbjeglicama i raseljenim osobama - Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Donatori bi u Sarajevu trebali osigurati više od 500 miliona eura za rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih osoba u regionu, od čega će 101 milion eura pripasti BiH.

Ovim sredstvima će biti riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, odnosno 600 porodica (1.700 osoba) koje žive u kolektivnim centrima ili privatnom smještaju, 2.400 porodica (5.000 osoba) koje spadaju u ranjivu kategoriju povratnika u BiH i Hrvatsku, te 2.400 porodica (7.000 osoba) koje spadaju u kategoriju raseljenih osoba izvan kolektivnih centara u BiH.

Ministar Halilović je podsjetio da je BiH ratificirala Konvenciju o statusu izbjeglica iz 1951. godine i prateći Protokol iz 1967. te da je BiH odlučna pristupiti Konvenciji o smanjenju broja osoba bez državljanstva, saopćeno je iz Halilovićevog kabineta.