{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Organizacije civilnog društva protiv zatvaranja izbornih listi

F
30.5.2013. u 15:11
9
3
Organizacije civilnog društva protiv zatvaranja izbornih listi
9
Organizacije civilnog društva protiv zatvaranja izbornih listi
Povodom utvrđivanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, organizacije civilnog društva većinu predloženih rješenja smatraju negativnim zaokretom u procesima demokratizacije i učešća građana u procesu donošenju odluka.
"Zatvaranje izbornih listi, što je jedan od prijedloga, onemogućava neposredni utjecaj birača na izbor između više kandidata. Ovaj prijedlog predstavlja korak nazad u već postignutom stepenu demoratizacije bosanskohercegovačkog društva kojim bi se biračima uskratila dosadašnja mogućnost za izbor kandidata po vlastitoj procjeni", navodi se u saopćenju upućenom iz Centra civilnih inicijativa.

Smatraju da se sve manjkavosti otvorenih listi moraju rješavati na način da se otklone mogućnosti za manipulacije, a ne uskraćivanjem prava građanima da biraju.

Ispitivanje javnog mnjenja u BiH, koje je nedavno proveo CCI u saradnji s agencijom Valicon, pokazalo je da 85 posto građana podržava aktuelne otvorene liste, bez značajnih razlika u mišljenju građana iz različitih dijelova BiH ili različitih nacionalnih pripadnosti.

"Zbog toga postavljamo pitanje: Zbog čega vladajuće stranke rade ono što je suprotno očekivanjima građana, njihovih birača?", navodi se u saopćenju koje potpisuju Centri civilnih inicijativa (CCI), ACIPS, Transparency International BiH, Evropski istraživački centar (ERC), Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Sarajevski otvoreni centar (SOC), Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI), Centar za poliitčke studije, Zašto ne, Koalicija OCD "Prvi mart", Fond otvoreno društvo BiH, Helsinški komitet za ljudska prava BiH, Stop Mobing Trebinje, Oštra nula Banja Luka, U.G. Tender Banja Luka, Helsinški odbor za ljudska prava RS, OKC Banja Luka, Pozitivne vrijednosti, Mreža ACCOUNT, Info house, CRMA, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Akcija građana i EuroRom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: