BiH
1

Organizacija amputiraca "Udas" najavljuje javne proteste u RS-u

SRNA
Organizacija amputiraca "Udas" najavila je javne proteste ispred zgrade Vlade Republike Srpske zbog, kako navode, površnih revizija koje provodi Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

Iz „Udasa“ upozoravaju da se "sredstva pokušavaju uštedjeti na ratnim vojnim invalidima, amputircima koji su dali dijelove tijela za Republiku Srpsku".

"Svakodnevno iz pet regionalnih udruženja amputiraca dobijamo informacije da je nekom amputircu umanjen stepen invalidnosti što svakako ugrožava njihovu egzistenciju. Znamo da ratni vojni invalidi, amputirci ne mogu da nađu posao i poslodavci ih ne žele zbog predrasuda i barijera. Ako je Ministarstvo htjelo da se ovako ponaša prema RVI, morali su da im obezbijede radna mjesta i adekvatna primanja, a ne da ih ugrožavaju i dovode na rub siromaštva“, navodi se u saopštenju iz "Udasa".

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite poručuju da strah od revizije, odnosno želja da se što duže zadrži nezakonito stečen status i pravo izaziva nezadovoljstvo jednog broja ratnih vojnih invalida, čiji su predmeti izdvojeni za prioritetnu reviziju zbog manjkavosti u nalazima i mišljenjima datim prilikom ocjene invaliditeta.

Revizija ne može biti selektivna, jer zakon nalaže reviziju svih predmeta u kojima je priznato pravo na mjesečno primanje, rečeno je Srni u Ministarstvu.

"Takođe, gubitak statusa i prava, odnosno umanjenje obima prava nakon izvršene revizije dovodi do očekivanog nezadovoljstva invalida i to je cijena svođenja prava u zakonske okvire", navode u Ministarstvu.

Iz Ministarstva poručuju da imaju zakonsko ovlaštenje da u postupku revizije kao postupku kojim se kontroliše zakonitost prvostepenih rješenja kojim je priznat status i pravo na invalidninu, ukinu, ponište ili izmijene prvostepeno rješenje nadležnog opštinskog organa uprave, na štetu ali i u korist stranke.