Gornji Vakuf/Uskoplje
1

Revizijom 22 šehidske porodice i 24 RVI ostali bez invalidnina

FENA
Gornji Vakuf
Gornji Vakuf
Revizorski tim Federalnog ministarstva za boračka pitanja nedavno je u Gornjem Vakufu/Uskoplju ukinuo prava ostvarena propisima iz oblasti boračko-invalidske zaštite za 22 porodice šehida i 24 ratna vojna invalida.

U ovim boračkim udruženjima smatraju da je to učinjeno na nelegalan i nezakonit način, s obzirom na to da im je obustavljena isplata ličnih i porodičnih invalidnina, a da im pritom nije dostavljeno novo rješenje što je, tvrde, u suprotnosti sa svim zakonskim propisima.

"Mi smo za svaku zakonitu i legalnu reviziju, ali smo ogorčeni načinom na koji se ona provodi u herojskom gradu koji je puno dao za odbranu BiH. Nije pošteno da se ljudi na ovaj način izvode iz prava. Udruženje RVI-a ne podržava nijednog RVI-a niti porodicu šehida koji ne trebaju imati to pravo. Ali, ne možete da nekoga izvedete iz prava, bez ikakve opomene i prava na žalbu", rekao je Feni Ilijaz Crnica, predsjednik URVI-a Gornji Vakuf, uz konstataciju da revizija boračkih prava u gornjovakufskoj općini ima "dublju, političku pozadinu, koja bi uskoro mogla izaći navidjelo".

Naglašava, također, da četveročlanu revizorsku komisiju na području gornjovakufske općine čine volonteri i osobe bez odgovarajuće stručne spreme i propisanog radnog iskustva koju je, samovoljno, imenovao federalni ministar Zukan Helez, zbog čega se revizija, smatra, provodi nestručno i nezakonito.

"Nadam se da će članovi porodica šehida i RVI-a, među kojima su i amputirci i činovane starješine Armije RBiH pronaći modus i vratiti prava koja su im oduzeta. Sramotno je da trpe traumu, duševnu bol i nezadovoljstvo, i da im neko nakon 19 godina i pet provedenih revizija kaže da nisu bili među onima koji su branili grad i zemlju. Nikada nam nije bilo teže i zato ćemo podnijeti prijavu protiv odgovornih za sramotno ponašanje prema ovoj kategoriji društva", kazao je.