BiH
0

Sarajevo: RVI sa stopostotnim invaliditetom ogorčeni

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Savez Ratnih vojnih invalida sa 100 postotnim invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine održao je danas redovnu Skupštinu na kojoj su izneseni problemi sa kojima se članovi Saveza susreću.

Ratni vojni invalidi sa stopostotnim invaliditetom su ogorčeni odnosom vlade prema njima jer „ima ignorantski odnos“. Niti im se isplaćuje zdravstveno osiguranje, 'niko ne vodi brigu ni i o njima a niti o njihovim porodicama i djeci', te se, kako kažu osjećaju „nemoćnima“.

"Mi od donošenja zakona o RVI od 2004. godine nikakvog napretka nemamo. Ništa od svega toga nije ispoštovano, podjela automobila, invalidnine, ništa. Ne znamo šta nam je gore, sve je problem do problema“, rekao je Goran Ćuk, predsjednik Saveza RVI 100 posto.

Upućeni su zahtjevi ministrima Helezu i Karaveliću da im dostave informacije o rezultatima revizije u oblasti boračko-invalidske zaštite, te o podjeli automobila za njih, jer, kako tvrde, do sada nisu dobili ni jedan jedini automobil, mada je to bilo predviđeno Uredbom o podjeli automobila za RVI 100 posto.

Na Skupštinu su bočo pozvani federalni ministar za pitanja boraca Zukan Helez i novoimenovani ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Vahid Karavelić, ali se nisu odazvali pozivu.