{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Invalidi rada najavljuju masovne proteste u Sarajevu

F
1.8.2012. u 18:08
0
1
Invalidi rada najavljuju masovne proteste u Sarajevu
0
Invalidi rada najavljuju masovne proteste u Sarajevu
Foto: SRNA
Ako Bosna i Hercegovina i Hrvatska međudržavnim ugovorom uskoro ne riješe probleme invalida rada iz Hrvatske, koji su državljani BiH, udruženja koja ih zastupaju najavljuju za septembar masovne proteste.
Protesti će prvo biti organizirani u Sarajevu, ispred zgrada UNHCR-a i OSCE-a, a ukoliko bude trebalo i u Ženevi, rekao je Nikola Puzigaća, predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH.

O problemima ove kategorije stanovništva koje, smatra Puzigaća, Hrvatska vješto zaobilazi, a BiH i međunarodna zajednica okreće glavu od tih ljudi, danas se razgovaralo na okruglom stolu u Banjoj Luci.

Invalidima rada iz Hrvatske, koji žive u RS, pridružit će se i kolege iz Federacije BiH, najavio je Ramiz Mervan, predsjednik Upravnog odbora Udruženje "Ugor" iz Jelaha (Tešanj), ističući da njih oko 150 ima iste probleme.

"Invalidi rada koji su u Hrvatskoj, na radnom mjestu, ostali bez dijelova tijela, dobili su otkaz, iako to nisu trebali. Sada imaju problem, jer ne mogu ostvariti pravo na penziju", kazao je Mervan.

Četiri tužbe članova ovog udruženja nalaze se pred Sudom za ljudska prava u Strazburu i čekat će odgovor, kazao je Mervan.

Predstavnici UNDP-ija podsjećaju da provode projekat suočavanja s prošlosti, te izgradnji povjerenja za budućnost, a koji je obuhvatio i ovu populaciju.

"Zaključeno je da u BiH i Hrvatskoj ne postoje osnovni uslovi za zaštitu ljudskih prava ove kategorije građana, odnosno, državne ne poduzimaju ništa da osiguraju rješavanje njihovih stečenih i imovinskih prava, koja su izgubili tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije“, rekao je Darko Marjanović, koordinator projekta UNDP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: