BiH
3

Državljani BiH sa invaliditetom napustili Brisel nakon protesta

SRNA
Grupa državljanja BiH, osoba sa invaliditetom, koja se jutros okupila ispred zgrade Evropske komiisje u Briselu, napustila je grad u poslijepodnevnim satima, nakon što su održali konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli svoje zahtjeve.

Oko 60 predstavnika raznih udruženja invalida iz BiH danas su od Evropske komisije zatražili da EU prekine kontakte sa vlastima u BiH dok ne počnu poštovati njihova osnovna prava garantovana Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom i raznih drugih konvencija.

Predstavnike invalida u Evropskoj komisiji primili su u kabinetu komesara za proširenje Štefana Filea, a nakon sastanka saopštili su da od vlasti u BiH traže i očekuju da pronađu rješenje za građane sa invaliditetom.

U saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navodi se da su informaciju o njihovom okupljanju primili od Misije BiH pri Evropskoj uniji u Briselu i Ambasade BiH u Belgiji, te da su o tome obavijestili nadležne institucije u BiH, kabinete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara i Ministarstvo sigurnosti.

Ambasada BiH u Belgiji i Misija u Briselu stupile su u kontakt sa državljanima BiH i pružile im neophodnu pomoć, dok je Ministarstvo vanjskih poslova u stalnom kontaktu sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH i Delegacijom EU u BiH i preduzima aktivnosti u okviru svojih nadležnosti.

"S obzirom da je riječ o osobama sa invaliditetom, izdat je nalog svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima koji se nalaze na trasi kretanja da stupe u kontakt sa navedenim osobama i u slučaju potrebe pruže im neophodnu pomoć", dodaje se u saopštenju.