BiH
0

Buran početak skupštine Saveza invalida rada FBiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zasjedanje Skupštine Saveza invalida rada Federacije Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu, prije utvrđivanja dnevnog reda, počelo je vrlo burno, a četvorica učesnika napustili su zasjedanje.

Po njihovom odlasku, Skupština je odlučila da iz Saveza budu isključeni članovi koji u roku 30 dana ne dostave odgovarajuća uvjerenja da su zaista invalidi rada.

Četvorica članova koji su napustili današnje zasjedanje su iz Srednjobosanskog kantona, a izašli su nakon što je, poslije žučnih rasprava i polemika većine delegata, oformljena komisija kojoj su učesnici trebali odmah priložiti dokaze da su zaista iz populacije iz temeljnog naziva Saveza.

  • Oni koji ne budu imali odgovarajuća uvjerenja treba da napuste sjednicu - rekao je tokom formiranja te tročlane komisije predsjednik Saveza Abdulah Hasanić.

Dvojica od četvorice koji su napustili sjednicu jesu invalidi rada, ali su se solidarisali s drugom dvojicom kolega koji to nisu, rekao je po njihovom izlasku Hasanić.

Šaćir Mukača, jedan od onih koji su napustili sjednicu, prije toga se pozvao na Statut Saveza, govoreći da prema tom još važećem aktu u članstvu asocijacije, osim invalida rada, mogu biti i drugi građani.

Smajil Grizić, za kojeg je predsjednik Hasanić i novinarima rekao da treba da ode jer nije invalid rada, tražio je prije izlaska da se današnje zasjedanje tretira kao nastavak prekinute Skupštine od juna 2011. godine, a ne kao izvještajna skupština, kako je to najavljeno u pozivu.

'Dvije strane' na ovom događaju, ako se tako uslovno nazovu, optuživale su jedna drugu da nisu dosad radile za interese invalida rada.

Bilo je međusobnih optužbi da je rađeno za lične interese, te da pojedinci, raspolažući ovlaštenjima u Savezu i upravljajući budžetskim novcem, nisu odgovorili interesima temeljnog članstva.

Najavljeno je da će se danas izvršiti izmjene Statuta Saveza, tako da "invalide rada treba da predstavljaju invalidi rada".

Skupština je zatim nastavljena usvajanjem obimnog dnevnog reda, koji između ostalog predviđa i izvještaj o prethodnom radu Saveza.

Predsjednik Hasanić je najavio i raspravu o društvenom statusu invalida rada i o tome da invalidska populacija općenito treba da se izjednači u društvenim pravima, a ne da se prava dijele prema uzrocima invaliditeta.