"Da ne blate državu"
168

Šatori bivših vojnika "pometeni" zbog donatorske konferencije

Piše: J. Hadžiahmetović
Plato ispred zgrade Parlamenta BiH danas (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Plato ispred zgrade Parlamenta BiH danas (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Penzionisani pripadnici Oružanih Snaga BiH, koji već 35. dan ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu traže provođenje Zakona i uplatu penzija, danas su morali skloniti svoje šatore zbog dolaska stranih delegacija na donatorsku konferenciju.

Građani Sarajeva, koji svakodnevno prolaze pored zgrade Parlamentarne skupštine BiH, danas su bili iznenađeni, jer od ranih jutarnjih sati radnici sarajevskih komunalnih preduzeća čiste ovaj dio. Razlog je dolazak delegacija na regionalnu donatorsku konferenciju. Šemsudin Pojata, jedan pod predstavnika penzionisanih pripadnika OS BiH za portal Klix.ba kaže da su u dogovoru sa nadležnim organima sklonili svoje šatore.

"Da ne bismo stvarali probleme i blatili našu državu u očima stranih diplomata, odlučili smo za vrijeme trajanja konferencije skloniti naše šatore. Na ovaj način želimo još jednom pokazati da smo tu za našu državu. Bez obzira na sve, izašli smo im ususret", kaže Pojata.

Šatore su sklonili u kombije na obližnjem parkingu i u poslijepodnevnim satima ponovo će ih vratiti na "stara" mjesta i nastaviti proteste dok Zakon, prema kojem su penzionisani, ne bude u potpunosti proveden.

"Evo, sprema se kiša. Ukoliko počne padati, mi se nemamo gdje skloniti", kaže jedan od bivših vojnika OS BiH.

Podsjetimo, na današnjoj donatorskoj konferenciji za izbjeglice i raseljene osobe prisustvovat će evropski komesar za proširenje Stefan Fule, visoki komesar UN-a za izbjeglice Antonija Gutereša, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, generalni sekretar OEBS-a Lambert Zanijeri, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD-a David Robinson i guverner Razvojne banke Vijeća Evrope Rolf Venzel.

Učesnicima konferencije će se obratiti i ministri vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, Srbije Vuk Jeremić, Crne Gore Milan Roćen i Hrvatske Vesna Pusić.

Zemlje koje su potvrdile učestvovanje svojih predstavnika na konferenciji su Austrija, Kanada, Kipar, Češka, Egipat, Finska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Grčka, Vatikan, Iran, Irska, Italija, Japan, Luksemburg, Malezija, Norveška, Portugal, Saudijska Arabija, Slovenija, Švicarska, Turska i SAD.

Na konferenciji će biti predstavljen zajednički regionalni program, kojim je predviđeno stambeno zbrinjavanje oko 27.000 domaćinstava za što je potrebno osigurati gotovo 600 miliona eura.