BiH
0

U utorak donatorska konferencija za izbjegle i raseljene

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu će u utorak biti održana donatorska konferencija "Trajna rješenja za izbjeglice i raseljene lica" s ciljem da obezbijedi sredstva za realizaciju zajedničkog Programa povratka u četiri partnerske zemlje - BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

Od ove konferencije, na kojoj bi trebalo da bude prikupljeno 508 miliona eura, očekuje se da pomogne intenziviranju procesa suštinskog pomirenja u regionu.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, koji će predsjedavati konferencijom, predstaviće zajednički regionalni program, kojim je predviđeno stambeno zbrinjavanje oko 27.000 domaćinstava za što je potrebno obezbjediti gotovo 600 miliona eura. 

Uporedo će BiH predstaviti i preostale potrebe za provođenje Revidirane strategije za implementaciju Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok će predstavnici Srbije, Crne Gore i Hrvatske predstaviti nacionalne komponente regionalnog programa.

Iz Vijeća ministara navode da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH s organizacionom odborom finalizuje pripreme za održavanje ovog skupa na ministarskom nivou.

Na otvaranju konferencije govoriće predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a planirana su i obraćanja evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, visokog komesara UN za izbjeglice Antonija Gutereša, specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena, generalnog sekretara OEBS-a Lamberta Zanijera, vršioca dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD  Davida Robinsona i guvernera Razvojne banke Savjeta Evrope Rolfa Venzela. 

Učesnicima konferencije obratiće se i ministri inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, Srbije Vuk Jeremić, Crne Gore Milan Roćen i Hrvatske Vesna Pusić. 
Međunarodna zajednica, a posebno EU, SAD, OEBS i Komisija UN za izbjeglice (UNHCR) pružiće podršku održavanju konferencije s ciljem uspostave regionalnog multidonatorskog fonda kojim će upravljati Razvojna banka Savjeta Evrope (CEB).

Zemlje koje su potvrdile učestvovanje svojih predstavnika na konferenciji su Austrija, Kanada, Kipar, Češka, Egipat, Finska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Grčka, Vatikan, Iran, Irska, Italija, Japan, Luksemburg, Malezija, Norveška, Portugal, Saudijska Arabija, Slovenija, Švicarska, Turska i SAD.

Skup će u 9.30 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH otvoriti ministar Ljubić.