BiH
13

Orašje u noć ulazi očekujući novi plavni val, postavljeni odbrambeni nasipi

Piše: N. J.
(Foto: Anđelka Jović/Klix.ba)
Načelnik Orašja Đuro Topić za Klix.ba je kazao da je 60 posto ove općine pod vodom, te da je sa područja oraške općine evakuisano 4.500 ljudi.

"U noć ulazimo očekujući novu vodu iz pravca naselja Kopanice, a koja se izlila danas nakon pucanja savskog nasipa. Šezdeset posto općine je pod vodom, ali smo odlučni u tome da spriječimo da voda prodre u sam grad Orašje, u kojem se nalazi i 4.500 ljudi koji su evakuisani iz okolnih mjesta", rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, postavili su odbrambene nasipe, te očekuje kako će voda biti zaustavljena.

"Stručnjaci koji su ranije radili na sistemima odbrane od poplava, a koji su danas u penziji, uvjeravaju nas da je postavljeni nasip dovoljan da zaustavi nadolazeću vodu", kazao je.

Dodaje kako je najveći problem zbrinuti ljude koji su morali napustiti svoje domove, ali i dopremiti hranu u mjesta sa kojima je prekinuta putna komunikacija. Također, ulaže napore i na održavanju reda i mira.

"Pomoć stiže sa svih strana, a najviše nam nedostaje gumenih čamaca i posebno gumenih čizama. S obzirom na to da smo uspjeli postaviti odgovarajuće odbrambene nasipe, ne očekujemo veće i nove probleme tokom noći", zaključio je.