BiH
150

Orašje: Voda prodire sa zapadne strane, potrebna pomoć u radnoj snazi

Piše: A. Dž.
Dvije trećine općine Orašje još uvijek su pod vodom. Nasip dug šest kilometara, postavljen uz magistralni put Tuzla -Orašje, je učvršćen i siguran od probijanja vode, međutim problem sada predstavlja zapadna strana odakle prodire voda.

Voda je već ušla u sela Donja Mahala, Tolisa, Ugljen i Kostrč, međutim kuće stanovnika su sigurne.

"Radi se o vodi visine do 20 centimetara koja nije prodrla u kuće, jer su izdignute", kazao nam je Ilija Baotić, glasnogovornik Općine Orašje, te dodao da je stanovništvo odbilo evakuaciju.

Poplavljeno je i sjedište Crvenog križa u Orašju, međutim, kako kaže Baotić, vrijedni volonteri uspjeli su spasiti svu robu i sada se nalaze u kino dvorani ovoga grada.

"Sjedište Crvenog križa je na nešto nižem nivou i bilo je očekivati da će poplaviti. Srećom, sve je spašeno", kaže Baotić. Situacija u selima Kopanice i Vidovice, koji su u potpunosti poplavljeni, je nepromijenjena.

Stanovnicima Orašja potrebne su gumene čizme, radna odijela, voda, hrana, a kada se voda povuče trebat će im pumpe za iscrpljivanje vode, agregati za isušivanje vlage, sredstva za dezinfekciju i dezinsekciju.

Međutim, trenutno im je najpotrebnija pomoć u radnoj snazi. Stanovnici ovog grada su na izmaku snaga jer su svi danima bili angažirani na gradnji nasipa dugog šest kilometara kako bi spasili svoj grad od prodiranja vode.

Međutim, nasip je sada potrebno graditi i sa zapadne strane, a za to im treba pomoć iz ostatka BiH.