Tužilaštvo BiH
0

Optužnica za genocid u Srebrenici protiv tri osobe

Sarajevo-x.com
Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su počinile krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1. istog Zakona.

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-Jević Duška zvanog Staljin, rođenog 21.06.1957. u opštini Bosanski Petrovac, nastanjenog u Bijeljini, državljanina BiH,

-Đurić Mendeljeva zvanog Mane, rođenog 15.10.1960. u Olovu, nastanjenog u Bijeljini, državljanina BiH i

-Marković Gorana, rođenog 08.11.1964. u Sarajevu, nastanjenog u Bijeljini, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi Duško Jević, kao pomoćnik komandanta Specijalne brigade policije MUP-a RS i komandanta Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije, Mendeljev Đurić, kao tadašnji komandir I čete Centra za obuku Jahorina i Goran Marković, kao komandir 2. voda I čete Centra za obuku Jahorina, optuženi su da su komandovali svojim jedinicama, djelujući individualno i u dogovoru sa ostalim učesnicima, kao i da su planirali, naredili, poticali i učestvovali u realizaciji sistemskog udruženog zločinačkog poduhvata.

U optužnici se navodi da su optuženi u periodu od 10.07. do 19.7.1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Vojske RS i MUP-a RS, postupajući u skladu sa planom i u namjeri da djelimično istrijebe grupu bošnjačkog naroda, nanošenjem teških fizičkih i duševnih povreda, prisilnim premještanjem stanovništva, odvajanjem muškaraca od njihovih porodica, zarobljavanjem i pogubljenjima muškaraca Bošnjaka, učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao protjerivanje žena i djece i ubijanje muškaraca Bošnjaka iz zaštićene zone UN-a Srebrenica.

U optužnici se navodi da su pripadnici Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina sudjelovali u protjerivanju i trajnom premještanju bošnjačkih žena, djece i staraca, te zarobljavanju, strijeljanjima i ubistvima zarobljenih Bošnjaka muškaraca u manjim i većim grupama, kao i u silovanju bošnjačkih žena na lokalitetu poznatom kao "Bijela kuća".

Mjesta i lokaliteti koji se spominju u optužnici, a na kojima su vršeni zločini za koje se navedene osobe optužuju su, između ostalih, naselje Budak blizu Potočara, tzv. "Bijela kuća", mjesto Sandići blizu Bratunca, škola u Bratuncu i skladište Kravica.

Optuženi se terete da su, kao saizvršioci nanosili teške tjelesne ozljede i duševne povrede grupi Bošnjaka, da su vršili ubijanje muških pripadnika grupe Bošnjaka i prisilno premještanje žena, djece i starijih pripadnika bošnjačkog stanovništva na područja izvan Republike Srpske, sve u cilju da potpuno ili djelimično istrijebe nacionalnu, etničku i vjersku grupu Bošnjaka, čime su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1. istog Zakona.

Optuženi se nalaze u pritvoru.

Optuženica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.