{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica za genocid u Srebrenici protiv tri osobe

S
18.1.2010. u 11:02
0
5
Optužnica za genocid u Srebrenici protiv tri osobe
0
Optužnica za genocid u Srebrenici protiv tri osobe
Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su počinile krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1. istog Zakona.
Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-Jević Duška zvanog Staljin, rođenog 21.06.1957. u opštini Bosanski Petrovac, nastanjenog u Bijeljini, državljanina BiH,

-Đurić Mendeljeva zvanog Mane, rođenog 15.10.1960. u Olovu, nastanjenog u Bijeljini, državljanina BiH i

-Marković Gorana, rođenog 08.11.1964. u Sarajevu, nastanjenog u Bijeljini, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi Duško Jević, kao pomoćnik komandanta Specijalne brigade policije MUP-a RS i komandanta Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije, Mendeljev Đurić, kao tadašnji komandir I čete Centra za obuku Jahorina i Goran Marković, kao komandir 2. voda I čete Centra za obuku Jahorina, optuženi su da su komandovali svojim jedinicama, djelujući individualno i u dogovoru sa ostalim učesnicima, kao i da su planirali, naredili, poticali i učestvovali u realizaciji sistemskog udruženog zločinačkog poduhvata.

U optužnici se navodi da su optuženi u periodu od 10.07. do 19.7.1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Vojske RS i MUP-a RS, postupajući u skladu sa planom i u namjeri da djelimično istrijebe grupu bošnjačkog naroda, nanošenjem teških fizičkih i duševnih povreda, prisilnim premještanjem stanovništva, odvajanjem muškaraca od njihovih porodica, zarobljavanjem i pogubljenjima muškaraca Bošnjaka, učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao protjerivanje žena i djece i ubijanje muškaraca Bošnjaka iz zaštićene zone UN-a Srebrenica.

U optužnici se navodi da su pripadnici Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina sudjelovali u protjerivanju i trajnom premještanju bošnjačkih žena, djece i staraca, te zarobljavanju, strijeljanjima i ubistvima zarobljenih Bošnjaka muškaraca u manjim i većim grupama, kao i u silovanju bošnjačkih žena na lokalitetu poznatom kao "Bijela kuća".

Mjesta i lokaliteti koji se spominju u optužnici, a na kojima su vršeni zločini za koje se navedene osobe optužuju su, između ostalih, naselje Budak blizu Potočara, tzv. "Bijela kuća", mjesto Sandići blizu Bratunca, škola u Bratuncu i skladište Kravica.

Optuženi se terete da su, kao saizvršioci nanosili teške tjelesne ozljede i duševne povrede grupi Bošnjaka, da su vršili ubijanje muških pripadnika grupe Bošnjaka i prisilno premještanje žena, djece i starijih pripadnika bošnjačkog stanovništva na područja izvan Republike Srpske, sve u cilju da potpuno ili djelimično istrijebe nacionalnu, etničku i vjersku grupu Bošnjaka, čime su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1. istog Zakona.

Optuženi se nalaze u pritvoru.

Optuženica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: