{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jević i drugi izjasnili se da nisu krivi za genocid

F
19.2.2010. u 10:53
0
0
Jević i drugi izjasnili se da nisu krivi za genocid
0
Jević i drugi izjasnili se da nisu krivi za genocid
Foto: Radio Slobodna Evropa
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, Duško Jević, Mendeljev Đurić i Goran Marković izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za krivično djelo genocid.
U optužnici se navodi da su Jević, u svojstvu pomoćnika komandanta Specijalne brigade policije MUPRS-a i komandanta Centra za obuku "Jahorina" Specijalne brigade policije, Đurić u svojstvu komandira 1. čete ovog centra i Marković u svojstvu komandira 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina, komandovali svojim jedinicima, djelujući individualno i u dogovoru s ostalim učesnicima, planirali, naredili, poticali i učestvovali u realizaciji sistemskog udruženog zločinačkog poduhvata.

Optuženi su, navodno, od 10. do 19. jula 1995. kao saizvršioci nanosili teške tjelesne povrede i duševne povrede grupi Bošnjaka, vršili ubijanje muških pripadnika i prisilno premještanje žena i djece i starijih osoba iz zaštićene zone UN-a Srebrenica, a radi potpunog istrebljenja nacionalne, etničke i vjerske grupe Bošnjaka, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: