{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jević i drugi izjasnili se da nisu krivi za genocid

F
19.2.2010. u 10:53
0
0
Jević i drugi izjasnili se da nisu krivi za genocid
0
Jević i drugi izjasnili se da nisu krivi za genocid
Foto: Radio Slobodna Evropa
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, Duško Jević, Mendeljev Đurić i Goran Marković izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za krivično djelo genocid.
U optužnici se navodi da su Jević, u svojstvu pomoćnika komandanta Specijalne brigade policije MUPRS-a i komandanta Centra za obuku "Jahorina" Specijalne brigade policije, Đurić u svojstvu komandira 1. čete ovog centra i Marković u svojstvu komandira 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina, komandovali svojim jedinicima, djelujući individualno i u dogovoru s ostalim učesnicima, planirali, naredili, poticali i učestvovali u realizaciji sistemskog udruženog zločinačkog poduhvata.

Optuženi su, navodno, od 10. do 19. jula 1995. kao saizvršioci nanosili teške tjelesne povrede i duševne povrede grupi Bošnjaka, vršili ubijanje muških pripadnika i prisilno premještanje žena i djece i starijih osoba iz zaštićene zone UN-a Srebrenica, a radi potpunog istrebljenja nacionalne, etničke i vjerske grupe Bošnjaka, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: