{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iznošenje završnih riječi u predmetu Vuković i drugi u Sudu BiH

F
19.2.2010. u 07:13
0
1
Iznošenje završnih riječi u predmetu Vuković i drugi u Sudu BiH
0
Iznošenje završnih riječi u predmetu Vuković i drugi u Sudu BiH
Foto: Radio Slobodna Evropa
Iznošenje završnih riječi pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Radomir Vuković i drugi zakazano je danas u Sudu BiH.
Optužnica tereti Radomira Vukovića i Zorana Tomića za krivično djelo genocida, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi Radomir Vuković i Zoran Tomić, u svojstvu specijalaca - policajaca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a Republike Srpske (MUPRS), od 10. do 19. jula 1995. s namjerom da djelimično istrijebe grupu bošnjačkog naroda, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40 hiljada civila zaštićene UN-zone Srebrenica te pogubljenje više od sedam hiljada Bošnjaka.

U optužnici se također navodi da su optuženi Vuković i Tomić, 12. jula 1995. učestvovali u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara radi njihovog istjerivanja i protjerivanja na područja pod kontrolom Armije RBiH.

Nadalje u optužnici stoji da je optuženi Vuković 13. jula 1995. učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka, koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN-zone.

Istog dana optuženi Vuković i Tomić su, navodno, učestvovali u sprovođenju kolone od oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica znajući da će biti pogubljeni.

Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake.

Optuženi Vuković je, navodno, učestvovao u likvidaciji zatvorenih Bošnjaka na način da je na njih bacao bombe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: