Tužilaštvo BiH
0

Odbrana Radomira Vukovića počela sa iznošenjem završne riječi

FENA
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Odbrana Radomira Vukovića, optuženog za genocid počinjen u Srebrenici, počela je danas s iznošenjem završne riječi tvrdeći da optuženi nije kriv za djela koja mu Tužilaštvo BiH stavlja na teret.

“Odbrana u potpunosti negira osnovanost optužbe protiv Radomira Vukovića. Odbrana zaključuje da je naš branjenik apsolutno distanciran od svega što mu se optužnicom imputira”, kazao je Rade Golić, jedan od branilaca optuženog.

Radomira Vukovića i Zorana Tomića, bivše pripadnike Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), Državno tužilaštvo tereti za genocid počinjen u Srebrenici.

Tužilaštvo smatra da su Vuković i Tomić 12. jula 1995. godine učestvovali u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara radi prisilnog premještanja civila, te da su toga i narednog dana u mjestu Sandići (općina Bratunac) osiguravali cestu Bratunac – Konjević Polje, “u skladu s planom prisilnog preseljenja” žena, djece i staraca iz Srebrenice na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Odbrana tvrdi da nije bilo priprema za transport Bošnjaka iz Srebrenice “u kontekstu genocidnog plana”, niti je moglo biti jer je Vojska Republike Srpske (VRS) “bila iznenađena razvojem događanja”.

Prema navodima optužnice, Vuković i Tomić su također učestvovali u zarobljavanju vojno sposobnih muškaraca, te odvođenju više od 1.000 njih u Zemljoradničku zadrugu Kravica, gdje su strijeljani 13. jula 1995. godine.

“Odvajanje vojno sposobnih muškaraca ne predstavlja, po definiciji, nezakonitu radnju. Oni koji su to radili nisu mogli znati krajnji ishod te operacije i sudbinu tih muškaraca. Provjera identiteta tih muškaraca bila je legitimna radnja”, naveo je Golić.

Naredno ročište zakazano je za 9. marta, kada će odbrana prvooptuženog nastaviti sa iznošenjem završne riječi.