Sud BiH
0

Završne riječi odbrane u predmetu Radomir Vuković i drugi

FENA
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Odbrana prvooptuženog Radomira Vukovića, koji se uz Zorana Tomića tereti za genocid u Srebrenici, okončala je iznošenje završne riječi danas u Sudu BiH, tvrdeći da je Vuković nevin, te da treba biti oslobođen svih optužbi koje mu se stavljaju na teret, javio je BIRN – Justice Report.

“Tužilaštvo BiH nijednim svojim dokazom nije sa sigurnošću utvrdilo da je optuženi Radomir Vuković učestvovao u krivičnom djelu genocida, niti da je imao namjeru, kao ni saznanje da će do toga doći. On je nevin, treba da bude oslobođen svih optužbi i pušten iz pritvora”, kazao je tokom iznošenja završne riječi Radivoje Lazarević, jedan od advokata prvooptuženog Vukovića.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Radomir Vuković i Zoran Tomić su, kao bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), optuženi za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Vuković i Tomić se terete da su učestvovali u zarobljavanju vojno sposobnih muškaraca, te u odvođenju više od 1.000 njih u Zemljoradničku zadrugu Kravica (općina Bratunac), gdje su strijeljani 13. jula 1995. godine.

“U skladištu u Kravici je došlo do incidenta. Ubistvo Krste Dragičevića, policajca Drugog odreda, pokrenulo je lavinu loših stvari koje su se kasnije dogodile u samoj Zadruzi. Da li bi zarobljenici bili ubijeni ili ne da se nije desilo Dragičevićevo ubistvo – mi to danas ne znamo, ali možemo tvrditi da plana o pogubljenju nije bilo. Tužilaštvo to bar nije dokazalo”, rekao je Lazarević.

Vukovićev branilac se osvrnuo i na iskaz zaštićenog svjedoka D5, za kojeg je rekao da ga Odbrana smatra “nekredibilnim”.

“Svjedok D5 je iskaz davao dva dana. Tužilaštvo ga predstavlja kao kapitalnog svjedoka za ovaj predmet, a ja moram da priznam da je njegova priča nerealna i prije svega neistinita”, kazao je Lazarević, dodavši da je jedino ovaj svjedok tvrdio da je znao šta će se dogoditi u Srebrenici, dok su ostali pripadnici Dugog odreda svjedočili kako niko nije imao saznanja o tome.

Zaštićeni svjedok D5 je iskaz dao u korist Tužilaštva BiH, ali zbog mjera zaštite koje mu je dodijelilo Sudsko vijeće, sadržaj njegovog svjedočenja nije dostupan javnosti.

Odbrana Radomira Vukovića je počela iznositi završnu riječ na ročištu 24. februara, kada je također tražila oslobađajuću presudu, dok je Tužilaštvo BiH u svojoj završnoj riječi, iznesenoj pet dana ranije, zatražilo da oba optužena budu proglašena krivim, te da im Sud izrekne kaznu od 45 godina drugotrajnog zatvora.

Naredno ročište zakazano je za 31. mart 2010. godine, kada će se prvooptuženi Radomir Vuković obratiti Sudu BiH, te će Odbrana drugooptuženog iznijeti završnu riječ.

Vezani članci