Optuženi za genocid
0

Presuda Vukoviću i Tomiću 22. aprila

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Presuda Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici, bit će izrečena 22. aprila, prenosi BIRN - Justice report.

Tomić i Vuković su bivši pripadnici 2. odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) koji su optuženi za učešće u zarobljavanju, a onda i strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi “Kravica” (općina Bratunac) 13. jula 1995. godine.

Advokat Miloš Perić, branilac Zorana Tomića, iznoseći završnu riječ, kazao da su proizvoljne i neutemeljene tvrdnje optužbe o broju stradalih muškaraca u Kravici te da su dokazi tužilaštva o tome “na bazi slobodne ocjene i procjene svjedoka”, što su oni “opovrgnuli nalazom vještakinje demografske struke”.

“Broj stradalih u Kravici nije bio toliko obiman da bi utjecao na vitalnu reprodukciju. Osim toga, veliki broj stradalih su već bili u bračnoj zajednici i imali potomstvo. Muškarci ubijeni u Kravici nisu bili bitan i značajan faktor, u kvalitativnom smislu, za vitalan opstanak Bošnjaka u Srebrenici, kako to navodi tužilaštvo u optužnici”, kazao je Perić, branilac drugooptuženog Tomića.

Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Sud BiH proglasi optužene krivima te im izrekne kaznu od po 45 godina dugotrajnog zatvora, dok je odbrana Radomira Vukovića zatražila oslobađajuću presudu.