{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Presuda Vukoviću i Tomiću 22. aprila

F
13.4.2010. u 17:23
0
2
Presuda Vukoviću i Tomiću 22. aprila
0
Presuda Vukoviću i Tomiću 22. aprila
Sud BiH
Presuda Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici, bit će izrečena 22. aprila, prenosi BIRN - Justice report.
Tomić i Vuković su bivši pripadnici 2. odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) koji su optuženi za učešće u zarobljavanju, a onda i strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi “Kravica” (općina Bratunac) 13. jula 1995. godine.

Advokat Miloš Perić, branilac Zorana Tomića, iznoseći završnu riječ, kazao da su proizvoljne i neutemeljene tvrdnje optužbe o broju stradalih muškaraca u Kravici te da su dokazi tužilaštva o tome “na bazi slobodne ocjene i procjene svjedoka”, što su oni “opovrgnuli nalazom vještakinje demografske struke”.

“Broj stradalih u Kravici nije bio toliko obiman da bi utjecao na vitalnu reprodukciju. Osim toga, veliki broj stradalih su već bili u bračnoj zajednici i imali potomstvo. Muškarci ubijeni u Kravici nisu bili bitan i značajan faktor, u kvalitativnom smislu, za vitalan opstanak Bošnjaka u Srebrenici, kako to navodi tužilaštvo u optužnici”, kazao je Perić, branilac drugooptuženog Tomića.

Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Sud BiH proglasi optužene krivima te im izrekne kaznu od po 45 godina dugotrajnog zatvora, dok je odbrana Radomira Vukovića zatražila oslobađajuću presudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: