{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izricanje presude Radomiru Vukoviću za genocid

F
22.4.2010. u 07:05
0
4
Izricanje presude Radomiru Vukoviću za genocid
0
Izricanje presude Radomiru Vukoviću za genocid
Izricanje presude pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Radomir Vuković i drugi, zakazano je za danas u Sudu BiH.
Optužnica tereti Vukovića i Zorana Tomića za krivično djelo genocid.

U optužnici se navodi da su optuženi Vuković i Tomić, u svojstvu specijalaca - policajaca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a Republike Srpske (MUPRS), od 10. do 19. jula 1995. s namjerom da djelimično istrijebe grupu bošnjačkog naroda, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40 hiljada civila zaštićene UN zone Srebrenica te pogubljenje više od sedam hiljada Bošnjaka.

U optužnici se također navodi da su Vuković i Tomić 12. jula 1995. godine učestvovali u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara radi njihovog istjerivanja i protjerivanja na područja pod kontrolom Armije RBiH.

Nadalje u optužnici stoji i da je optuženi Vuković 13. jula 1995. godine učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca, Bošnjaka, koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN-zone.

Istog dana Vuković i Tomić su, navodno, učestvovali u sprovođenju kolone od oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica znajući da će biti pogubljeni.

Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake.

Optuženi Vuković je, navodno, učestvovao u likvidaciji zatvorenih Bošnjaka na način da je na njih bacao bombe, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: