Danas u Sudu BiH
0

Izricanje presude Radomiru Vukoviću za genocid

FENA
Izricanje presude pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Radomir Vuković i drugi, zakazano je za danas u Sudu BiH.

Optužnica tereti Vukovića i Zorana Tomića za krivično djelo genocid.

U optužnici se navodi da su optuženi Vuković i Tomić, u svojstvu specijalaca - policajaca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a Republike Srpske (MUPRS), od 10. do 19. jula 1995. s namjerom da djelimično istrijebe grupu bošnjačkog naroda, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40 hiljada civila zaštićene UN zone Srebrenica te pogubljenje više od sedam hiljada Bošnjaka.

U optužnici se također navodi da su Vuković i Tomić 12. jula 1995. godine učestvovali u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara radi njihovog istjerivanja i protjerivanja na područja pod kontrolom Armije RBiH.

Nadalje u optužnici stoji i da je optuženi Vuković 13. jula 1995. godine učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca, Bošnjaka, koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN-zone.

Istog dana Vuković i Tomić su, navodno, učestvovali u sprovođenju kolone od oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica znajući da će biti pogubljeni.

Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake.

Optuženi Vuković je, navodno, učestvovao u likvidaciji zatvorenih Bošnjaka na način da je na njih bacao bombe, saopćeno je iz Suda BiH.

Vezani članci