|

Optužnica protiv Muderizovića, Avdovića i Vintile

Optužnica protiv Muderizovića, Avdovića i Vintile
0
F
FENA
12.12.2011. u 13:27
6
komentara
0

dijeljenja
Optužnica protiv Muderizovića, Avdovića i Vintile
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Besima Muderizovića (1952.), Ramiza Avdovića Daidže (1955.) i Iuliana Nicolae Vintile (1964.), rođenog u Bukureštu, a nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH, koji se sumnjiče za ratni zločin.
Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH sumnjiči spomenute osobe da su u toku 1992. na području Sarajeva, tačnije u prostorijama bivše kasarne „Viktor Bubanj“ i na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu počinili krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

U optužnici se navodi da je osumnjičeni Besim Muderizović bio zamjenik upravnika na V spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, da je osumnjičeni Ramiz Avdović bio komandir straže na V spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a da je osumnjičeni Iulian Nicolae Vintila bio stražar u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”.

Kako se u optužnici navodi, trojica optuženih se sumnjiče da su sudjelovali kao svjesni učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je otpočeo početkom maja 1992. i trajao do kraja novembra 1992., a čiji je cilj bio zarobljavanje civila srpske nacionalnosti s područja grada Sarajeva u nehumanim uvjetima u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se sumnjiče da su radi realizacije tog zajedničkog cilja učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti, tako što su privedene civile srpske nacionalnosti s područja grada Sarajeva prihvatali i protivzakonito zatvarali u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, gdje su zarobljeni civili bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje (mučenje), nanošenju povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad, što je imalo za posljedicu smrt osamnaest zatvorenika.

Tako je u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” zarobljeno najmanje dvjesta civila srpske nacionalnosti, kojima nije bio saopćen razlog zarobljavanja, niti je protiv većine njih vođen krivični postupak.

Optuženi Besim Muderizović i Ramiz Avdović terete se da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka e), c) i f), a osumnjičeni Iuliana Nicolae Vintila tereti se da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) KZBiH, sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je državno tužilaštvo.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...