Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv Maksima Božića i Edina Hastora zbog planiranja terorističkog napada u BiH

Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Maksiam Božića zvanog Muhamed i Edina Hastora zvani Amdiža zbog planiranja terorističkog napada u BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Kako se navodi u planiranju terorističkog napada spriječilo je ih je Tužilaštvo i policijske agencije.

"Oni su optuženi da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu sa drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada, na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu i zgradu MUP-a TK, čime bi ozbiljno destabilizirali političke i ustavne strukture i narušili sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu2, ističe se u saopćenju Tužilaštva.

Dalje se ističe da su u svojim namjerama, optuženi otkriveni od Tužilaštva BiH i SIPA-e, te su lišeni slobode, čime je spriječeno izvršenje terorističkog akta, a prilikom pretresa prostorija koje koriste pronađeno je više bombi i automatsko naoružanje, kao i jurišni prsluci i vojna oprema.

Pronađeni su i dokazi o nelegalnim aktivnostima optuženika, sa ciljem pripreme i izvršenja terorističkog akta. Optuženi se nalaze u pritvoru, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Inače, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji 10. parila uhapsili su Maksima Božića zbog sumnje na krivično djelo terorizma.

Maksim Božić, rođen 6. februara 1990. u Bijeljini, 2014. godine tražen je zbog nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih materija. Tada je iz Federalne uprave policije, aktom Općinskog suda u Tuzli, izdata naredba za raspisivanje međunarodne potjernice.

Tada je naređeno hapšenje i ekstradicija, a mediji su prenosili kako je Božić, kojeg je tokom saslušanja u Tužilaštvu BiH spomenuo terorist Mevlid Jašarević, bio uhapšen još 2010. godine u kući u tuzlanskom naselju Grabovica, čiji je vlasnik Enes Sejranić (27) koji je također bio optužen za terorizam.