SDP osuđuje napad na Suljagića
0

"Optužbe da se od Sarajeva pravi nova Srebrenica zaslužuju prezir"

Sarajevo-x.com
Ministar Emir Suljagić
Ministar Emir Suljagić
Nakon osuda upućenih na adresu ministra nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića, nakon odluke da se ocjene iz predmeta vjeronauka ne uvrštavaju u prosjek ocjena učenika, reagovali su i iz Socijaldemokratske partije BiH, osuđujući napade na ličnost ministra izabranog na tu funkciju u januaru ove godine.

"SDP pozdravlja početak reforme obrazovanja i otklanjanje pravnih nejasnoća i diskriminatornih praksi u nastavi, uključujući i predmet vjeronauke u sarajevskom kantonu. Stav SDP-a je bio i ostao nepromijenjen: slobodu vjere kao i vjeronauku niko neće ukinuti i svim učenicima, koji to žele, treba omogućiti da je ravnopravno pohađaju u okviru važećih propisa", navode iz ove stranke. S druge strane, ističu da je obrazovanje u BiH "neuređena i zapuštena oblast" i SDP smatra da je potrebno pristupiti ozbiljnim i korjenitim promjenama dosadašnjeg haosa.

"Koristiti ukidanje diskriminacije u obrazovanom procesu da bi se zagovaralo rušenje ustavnog poretka je neprihvatljivo u svakom civilizovanom društvu. Također, SDP najoštrije osuđuje napade na ličnost ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, dr. Emira Suljagića, koji dolaze od strane različitih krugova, uključujući i vjerske zajednice, u Bosni i Hercegovini", ističu u obraćanju javnosti.

Stav SDP-a je da je pozivanje na javni linč, nasilje i rušenje ustavnog poretka zloupotreba slobode govora koja je nedopustiva u civilizovanoj debati i zahtijeva osudu od strane svih aktera u demokratskom procesu.

"Posebno, smatramo da su optužbe da se 'od Sarajeva pravi nova Srebrenica' toliko neprimjerene da zaslužuju samo prezir i najviše govore same za sebe i o onome ko ih propagira ili u njih vjeruje. Ministar Suljagić spada u najčasnije dužnosnike koji predstavljaju svoj narod kao i SDP u cjelini, te besprizorni napadi na njega kroz obračun sa njegovim porijeklom, ličnom tragedijom i porodicom predstavljaju ogledalo onih koji to čine", tvrde iz SDP-a.