Mimo Šahinpašić
0

"Suljagić je podnošenjem ostavke pustio da besmisao pobijedi"

Piše: Adisa Pobrić
Mimo Šahinpašić
Mimo Šahinpašić
"Ovo je poražavajuće. Razočaran sam. Vjeronauka u školama je banalnost spram ovolikog jada i čemera s kojim se danas susrećemo u našoj zemlji", riječi su kojima je novinar Mimo Šahinpašić prokomentarisao novonastalu situaciju u vezi s tim predmetom u školama u Kantonu Sarajevo.

"Prije tri dana ispred narodne kuhinje vidio sam kompletnu četveročlanu porodicu kako čeka da dobije obrok. Bili su tu otac, majka i dvoje djece. Svi pred narodnom kuhinjom! To su naši pravi problemi", istakao je Šahinpašić.

Odluku ministra Suljagića da ocjena iz predmeta vjeronauka ne ulazi u prosjek, koju je u petak poništila Vlada KS, ne smatra ishitrenom, te naglašava da OSCE-ova inicijativa da se to učini postoji još od 2004. godine, ali da je "sasvim druga stvar što su prethodni ministri bili stranački poltroni koji su se na nju oglušili".

Ipak, najviše su ga, kako kaže, razočarale "necivilizovane reakcije" koje su nakon donošenja odluke uslijedile, a posebno ona vrhovnog poglavara Islamske zajednice reisa Mustafe ef. Cerića, izrečene u Blagaju.

"To je ispod svakog nivoa i nije prvi put. Zvuči kao da smo u Srednjem vijeku", kazao je za naš portal Šahinpašić.

Za ministra Suljagića kaže da ga je razočarao.

"Tužan sam i razočaran zbog njega, ali i zbog SDP-ove politike. Doveo se u situaciju da pušta da besmisao pobijedi. Neko će reći da se časno povukao, ali ja na njegovom mjestu ne bih popustio, uprkos tome što se našao na vjetrometini, pošto se SDP tek jučer oglasio o svemu", kazao je naš sagovornik.