Neće trpjeti uvrede
0

Suljagić spreman na razgovor o vjeronauci, ali ne i na ultimatume

FENA
Emir Suljagić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Emir Suljagić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Spreman sam da razgovaram o svemu pa tako i o odluci o vjeronauci u školama Kantona Sarajevo, jer ništa nije zacementirano i uklesano, a jedino na šta ne pristajem jeste da se vrijeđa mene i moja ličnost.

Ovo je danas kazao novinarima ministar obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo Emir Suljagić, komentirajući tako višednevne prozivke mnogih institucija i visokih vjerskih dužnosnika u vezi s odlukom kojom ocjena iz predmeta vjeronauka neće ulaziti u prosjek za opći uspjeh učenika.

Dodao je da je neprihvatljivo da se u bilo kakvoj debati o obrazovanju, odnosno vjeronauci, "proziva genocid i spominju moji roditelji".

"Neprihvatljivo je da se mene koji sam preživio Srebrenicu optužuje da u Sarajevu prizivam novu Srebrenicu", kazao je Suljagić.

Nije htio komentirati stavove reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića o teme da će, ukoliko Suljagić ne povuče ovu odluku, dobiti 'sarajevsko ljeto' po uzoru na nemire koji su zahvatili brojne zemlje sjeverne Afrike, kao što je u Egiptu bilo 'egipatsko proljeće'.

Na pitanje novinara, da li misli da je prenaglio s ovom odlukom, Suljagić je ponovio da je spreman razgovarati o svemu osim "da mi se isporučuju ultimatumi".

"Neću trpjeti uvrede na moj račun i na račun mojih mrtvih srodnika. Znam gdje je moja babovina, ona je u Potočarima dva s metar i pol u sjevernom dijelu mezarja Potočari i to je sve što imam reći", zaključio je ministar Suljagić.