Haos u NSRS-u
0

Opozicija napustila sjednicu Narodne skupštine RS, dovedena u pitanje dvotrećinska većina

G. M.
Srpska demokratska stranka (SDS) je odlučila da napusti zasjedanje Narodne skupštine RS o odlukama i zaključcima Predsjedništva BiH, a u nastavku sjednici ne prisustvuju ni poslanici PDP-a.
Iz PDP-a se u salu vratio samo poslanik PDP-a Igor Crnadak da bi obrazložio odluku o povlačenju sa sjednice.

Kako je rekao Milan Radović, potpredsjednik SDS-a, sjednicu su napustili zbog uvreda koje je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, uputio opoziciji.

Radović je rekao da je SDS bio spreman da podrži inicijative člana Predsjedništva BiH, ali da je to nemoguće jer, kako je rekao, Dodik vrijeđa opoziciju, a rukovodstvo Skupštine ne omogućava opoziciji da se brani.

Odlaskom SDS-a i PDP-a dovedena je u pitanje dvotrećinska većina koja je potrebna za ovu vrstu glasanja.

Naime, NSRS treba glasati o nizu zaključaka koji su bili na sjednici Predsjedništva BiH, a protiv kojih je Dodik glasao u toj državnoj instituciji. Dodik je rekao da je glasao protiv samo da bi ispunio ranije zaključke NSRS-a o blokadi državnih institucija, ali da neki od tih prijedloga nisu loši.

On je pozvao poslanike da danas glasaju protiv njegovog veta u Predsjedništvu na pojedinim tačkama. Naprimjer, traži da se omogući otvaranje konzulata Rusije u Banjoj Luci.

Tokom prvog dijela današnjeg zasjedanja NSRS-a izbila je žestoka svađa predstavnika opozicije i Milorada Dodika. Dodik je koristio govornicu za politički obračun s opozicijom, a rukovodstvo NSRS-a nije ga u tome sprečavalo.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da će optužbe koje je iznio Milorad Dodik za korupciju protiv PDP morati dokazati na sudu. Borenović je rekao da predsjedništvo NSRS-a nije htjelo da prekine Dodikovo izlaganje iako je “bilo mimo Poslovnika”.