Cilj je zaobići sankcije
269

NSRS u dva ujutru usvojila izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plata "na ruke"

N. V.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je kasno večeras nakon što je završen miting "Srpska te zove", a zastupnici su usvojili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu, koji omogućava isplaćivanje plate "na ruke".
Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o radu definisano je da poslodavac može u gotovom novcu isplatiti radnicima platu i druga lična primanja, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Danijel Egić. Ovakav zakon, po hitnom postupku, donose zbog toga što je veliki broj zvaničnika iz RS-a na crnoj listi, a što je rezultiralo blokiranjem njihovih bankovnih računa.

Obrazlažući Prijedlog, Egić je napomenuo da je Vlada utvrdila i amandman kojim se Prijedlog dopunjava na način da se isplata plate u gotovom novcu vrši putem pošte. Na kraju završene rasprave, on se još jednom javio kako bi pozvao poslanike da onima koji su na crnoj listi omoguće "osnovna ljudska prava".

Tokom rasprave su iz opozicije ukazali na to da će poslodavci zasigurno zloupotrebljavati ovakav zakon s obzirom na to da već sada veliki broj njih prima platu u koverti, umjesto na bankovni račun, kako je po zakonu. U suštini, legaliziraju nezakonito poslovanje.

Predsjednik Skupštine Nenad Stevandić je uporno prekidao opozicione zastupnike i nije im dozvoljavao da govore, argumentujući to da se poslanici navodno ne bave tačkom dnevnog reda, u šta su mogli povjerovati samo oni koji tako žele vjerovati ili jednostavno ne čuju dobro. Opozicioni poslanici su navodili i brojne primjere malverzacija kroz koverte, koje su im poznate, no Stevandić je svakoga prekinuo i onemogućio da govori, tvrdeći da lažu.

Također je usvojen i Prijedlog zakona o imunitetu Republike Srpske zbog odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da u Krivični zakon BiH kao kazneno djelo uvrsti nepoštivanje odluka visokog predstavnika. Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a također je dobio podršku poslanika, kao i Prijedlog izbornog zakona RS-a.

Narodna skupština je ranije danas usvojila i "Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine" i Zaključke u vezi sa ovim izvještajem, u kojima se relativizuje zločin genocida, odnosno u potpunosti se negira ta definicija. Osim toga, pozvali su članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović da zatraži ostavku Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH u UN-u zbog toga što je predložio usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.