"Eko forum Zenica"
0

"Općinske vlasti svojom politikom više rade u interesu zagađivača"

FENA
Udruženje "Eko forum Zenica“ upozorilo je danas u saopćenju za javnost, kako se ovih dana navršava godina dana od kako iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH, "uporno i uzaludno obećavaju“ da će biti izdane okolinske dozvole za preostale, najkritičnije departmente u kompaniji ArcelorMittal Zenica.

"Davno su stigle okolinske dozvole za mnogo manje bitne departmente ali ne i najbitnije sa aspekta ekologije: Koksaru, Aglomeraciju i Energetiku. Zakonski rok za dobijanje okolinskih dozvola istekao je još 31.10.2008. godine. Nikada nisu provedene ni javne rasprave o planovima aktivnosti, po svakom departmentu, koje je predvidjelo ovo Ministarstvo! Da stvar bude gora, department Koksare nema, niti je ikada imao, ni upotrebnu, a kamoli okolinsku dozvolu, pa će biti interesantno vidjeti kakav dokument će kompaniji dostaviti Ministarstvo za okoliš i turizam FBiH“, stoji u saopćenju "Eko foruma Zenica“.

Iz ovog Udruženja apeluju na općinske vlasti da se uključe u rješavanje problema, koje optužuju da "svojom politikom, više rade u interesu zagađivača, nego građana“.