Industrijsko zagađenje
0

FOTO+VIDEO / Zenica se opet guši u dimu

Piše: N. J.
Aktivisti udruženja "Akcija građana" i "Eko Forum" jučer su snimili video/foto materijal zagađenja Zenice. Situacija u ovom periodu u Zenici je utoliko gora što pored industrijskog postoji i zagađenje iz kućnih ložišta, jer se ljudi griju na drva i ugalj.
Predsjednik "Eko Foruma", Hasan Kreho, nam je pojasnio da je snimak načinjen s puta prema Smetovima u Zenici, odakle se itekako dobro može vidjeti zagađenost zraka u ovom gradu.

"Općina ništa ne čini da upozori stanovništvo na ovo zagađenje, niti su mjerenja zraka dostupna stanovništvu. Imam utisak kao da se želi prikriti ovakva situacija. Rješenje je svakako ubrzana toplifikacija Zenice, kako bi se eliminisalo zagađenje barem iz kućnih ložišta, te dosljedno poštivanje uslova iz okolinskih dozvola koje su dobila industrijska postrojenja", rekao nam je Kreho.

On je dodao kako je jučer u Zenici bio topao dan, te nije bilo zagađenja iz kućnih ložišta, već se radilo isključivo o industrijskom zagađenju.

Budući da je Kreho prozvao Općinu, kontaktirali smo načelnika Husejina Smajlovića.

"Na osnovu mjerenja mobilne mjerne stanice Univerziteta iz Zenice od 11. - 17. novembra nijedno satno mjerenje nije prelazilo 400 μgr/m3 (mikrograma po kubnom metru) sumpordioksida, te nisu bili ispunjeni uslovi da Operativni štab Općine Zenica objavljuje upozorenje, odnosno uzbunu", kazao nam je Smajlović.

Na upit o angažmanu Općine, Smajlović je kazao da su oni u zadnje dvije godine učinili najviše u državi kako bi spriječili zagađenje zraka, ali i dodao da Zenica godinama ima ovaj problem.

"Načinjen je strateški plan prema kojem će se smanjiti industrijsko zagađenje. 'ArcelorMittal' kao najveći zagađivač ima zadatak da u skladu s okolinskom dozvolom koja mu je izdata uloži novac za smanjenje zagađenja okoline. Također, u planu je izgradnja termoelektrane u Zenici, kojom ćemo eliminisati 10.000 kućnih ložišta i značajno smanjiti zagađenost zraka. Očekujem da vrlo brzo počnemo s izgradnjom termoelektrane", rekao je Smajlović, dodavši kako na web-stranici Općine postoje podaci o zagađenosti zraka.