BiH
0

Izdate okolišne dozvole za još tri pogona Arcelormittala

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Federalno ministarstvo okoliša i turizma realiziralo je jedan od brojnih zaključaka Općinskog vijeća Zenica i Komisije za okoliš, a koji se odnosi na ubrzano izdavanje okolišnih dozvola za pogone ArcelorMittala Zenica.

Prema informaciji iz Općine Zenica, resorno Federalno ministarstvo donijelo je rješenja o okolišnim dozvolama za pogone Energetike, Aglomeracije i Koksare, kompanije ArcelorMittal Zenica.

"Dobijanjem okolišnih dozvola za navedene pogone, kompanija ArcelorMittal preuzima obavezu da realizuje sve projekte iz oblasti ekologije predviđene Planom aktivnosti iz okolišnih dozvola. Također se omogućava monitoring realizacije projekata iz Plana prilagođavanja postrojenja koje je ArcelorMittal dužan provesti da bi se emisije iz navedenih pogona svele u granične vrijednosti te smanjile koncetracije polutanata u zraku“, stoji u informaciji Općine Zenica.

Portparolka ArcelorMittal Zenica Dijana Božić-Sradanović Feni je izjavila da u kompaniji do kasnih poslijepodnevnih sati nisu upoznati o odlukama Federalnog ministarstva okoliša i turizma o izdavanju spomenutih dozvola.

U 2009. godini okolišne dozvole dobili su pogoni: Čeličana EAF 100 tona, Visoka peć, Kovačnica, Valjaonica i Čeličana BOF kompanije ArcelorMittal Zenica.