Analiza potvrdila
0

"ArcelorMittal" ipak kriv za zagađenje rijeke Bosne

Sarajevo-x.com
Zagađena voda u taložnim bazenima (Foto: Zeda)
"Agencija za vodno područje rijeke Save" iz Sarajeva potvrdila je sumnje da je za ekološki incident zagađenja rijeke Bosne na području Zenice odgovorna kompanija "ArcelorMittal" iz čijih je postrojenja preko izljevnog kanala u posljednja tri dana ispušten otrovni materijal, javila je agencija Zeda.

Ova Agencija je na osnovu usmenih i pismenih informacija kantonalnog vodnog inspektora hitno izvršila analize, čiji rezultati potvrđuju pretpostavku da zagađenje rijeke Bosne uzrokuju ispuštene otpadne vode iz odlagališta šljake firme "ArcelorMittal Zenica".

Prilikom izvršenih analiza uzoraka utvrđeno je da su registrirane vrlo visoke vrijednosti pH, električne provodljivosti, TDS ukupne rastvorene supstance i suspendovane materije. Utvrđene vrijednosti kontroliranih parametara kvaliteta su karakteristične upravo za otpadne vode iz taložnih bazena sa šljakom.

Inspekcijskim pregledom tih bazena je i utvrđeno da su bazeni čišćeni i da je iz njih ispuštana otpadna voda u obodni kanal, odnosno rijeku Bosnu, navodi se u izvještaju koji je upućen Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

U svom zaključku "Agencija za vodno područje rijeke Save" ističe da su rezultati obavljenih hemijskih analiza dokazali da su otpadne vode uz pogona odlagališta šljake firme "ArcelorMittal Zenica" tokom nedjelje i ponedjeljka (a bijela tečnost je tekla i u utorak), uzrokovale zagađenje rijeke Bosne na lokalitetu Banlozi, koje se i dalje nastavlja.

Agencija je preporučila vodnoj inspekciji da zabrani ispuštanja ovakvih otpadnih voda u vodotok, odnosno da naloži "ArcelorMittalu" da prethodno prečisti te otpadne vode prije njihovog ispuštanja u rijeku Bosnu. Potvrdu o tom prečišćenju otpadnih voda može dati neka od ovlaštenih laboratorija na osnovu obavljenih svih potrebnih analiza, navedeno je u izvještaju o uzroku zagađenja rijeke Bosne.

Nažalost, iako su građani i Kantonalna direkcija za civilnu zaštitu na vrijeme obavjestili nadležne službe i javnost o zagađenju rijeke Bosne, i treći dan, utorak, u riječno korito se ulijeva bijela tečnost iz pogona kompanije "ArcelorMIttal Zenica", javlja Zeda.